Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Selasa, Mei 26, 2009

Umrah 2005 - Pertolongan Nur dan percubaan berhenti merokok

Laluan menghala ke pintu Babussalam di Masjid Nabawi, Medinah.

OK. Adapun siri cerita An-Nur dibuat kerana saya rasa perlu meluahkannya sehabis boleh sebelum dapat membuat satu siri cerita tentang pengalaman pertama kali saya sampai ke tanah suci Mekah dan Madinah untuk menunaikan ibadah umrah pertengahan 2005. Cerita umrah ini sudah lama dijanjikan kepada pembaca. Kini siri cerita An-Nur sudah selesai, maka eloklah saya memulakan langkah.

Dalam buku pertama saya "Berpetualang ke Aceh : Mencari Diri dan Erti" yang diterbitkan Jun 2006 saya ada menyebut... hmm... elok juga saya copy and paste sekali dua-tiga ayat sebelumnya. Bila dilihat kembali text dalam simpanan, ternyata ia sangat relevan dengan keadaan semasa dan keadaan saya ketika itu. Tak sia-sia saya menamatkan siri cerita An-Nur dengan bahagian yang tak disangka rupa-rupanya ada kena-mengena malah boleh menjalin kesinambungan cerita. Ini isi dari buku itu, mukasurat 294, bab bertajuk "Penutup: Sampai bila berpetualang?"

Hampir setahun kemudian ada pula pihak lain tertarik dengan buku itu lalu merancang untuk melancarkannya secara besar-besaran September 2005. Katanya, akan melibatkan kerabat diraja terdekat beberapa buah negeri! Tetapi manusia yang bertindak sebagai orang tengah yang mengenalkan pemuda itu dengan pihak yang memiliki syarikat penerbitan buku di Perak ini pula tidak puas hati kerana si penerbit telah menunjukkan minat yang lebih mendalam terhadap buku pemuda itu daripada bukunya sendiri. Akibatnya Rasyid juga yang merana, duduk termangu-mangu tidak nampak lagi hala mana yang patut dituju. Begitu banyak rintangan hidup yang terpaksa dilalui sehingga dia hampir putus asa lagi lalu bermunajat berhari-hari di hadapan Kaabah akhir Jun hingga awal Julai lalu.

Itupun nasib baik dia dapat ke sana... Anak muda ini memang sudah tidak memiliki apa-apa kemampuan, sudah tidak ada duit lagi. Segala wang simpanannya sudah kering lebih dua tahun lalu kecuali duit KWSP yang cuma boleh dikeluarkan setelah berumur 55 tahun. Alhamdulillah, seorang hamba Allah tiba-tiba menawarkan untuk membawanya ke sana dengan niat supaya pemuda ini dapat menyambung wasilah ke makam Rasulullah SAW. Mungkin ini berkatnya sering menziarahi makam para wali?

OK. Apa yang disebut dalam perenggan satu sedutan di atas ini sebenarnya telah dihuraikan sedikit sebanyak dalam artikel terakhir cerita An-Nur iaitu Cerita An-Nur - Akhirnya terpisah kerana fitnah siapa agaknya ya? yang baru dibuat tadi. Sekarang biarlah saya berterus-terang. Hamba Allah yang dimaksudkan dalam perenggan kedua sedutan tidak lain, adalah Nur sendiri!

Asalnya Nur mahu kami bersama pergi ke pulau Cyprus di perairan Mediterranean di Eropah untuk bertemu khalifah tariqat Naqsyabandiah Haqqani iaitu Sheikh Nazim. Tetapi keadaan tidak memungkinkan kami pergi bersama. Ini kerana dia sendiri pernah sekali ke sana dibawa dan dibelanja oleh seorang politikus muda yang kemudian menjadi suaminya. Sememangnya Nur sudah lama ada keinginan untuk ke sana kerana sesekali ada mengikuti sesi zikir yang dipimpin orang kanan Sheikh Nazim iaitu Sheikh Raja Ashman ibni Sultan Azlan Shah Perak di Bukit Damansara sejak saya ada membawanya ke sana. Saya sendiri memang sesekali suka berzikir di situ kerana selain ramai kawan juga kenalan dari zaman belajar di UK dahulu, saya cukup suka maulud Nabi yang diadakan boleh kata setiap kali tamat sesi zikir.

Hmm... nampaknya saya harus meluahkan rasa ini keluar dari dada juga. Selepas bercerai dengan suami lama, Nur sering bertandang malah tidur di rumah seorang kakak, biar kita panggil dia Murai ya... jangan ketawa, hehe! Adapun Murai ini orangnya bertudung dan boleh tahan pengetahuan agamanya, tetapi seperti kebanyakan orang yang ingin mengejar harta, nama dan kedudukan terutama dalam dunia politik, rasanya agama yang ada itu cuma setakat barang atau modal untuk berjual-beli mencari pengaruh sahaja. Tetapi Nur yang ketika itu mahu keluar daripada dunia kebiasaan berpoya-poya alam wayang orang glamour tidak mengenali ramai orang yang boleh dijadikan tempat berteduh. Lalu kepada si Murai juga le dia mengadu, dan di rumah si Murai ini dia makan minum, tidur dan rupa-rupanya akan dibrainwash secara halus.

Saya difahamkan ada seorang peminat artis-artis tanahair, biar kita panggil dia Datuk Kengkang juga ada berminat dengan si Nur terutama selepas dia bercerai. Dia sering terlibat dengan aktiviti artis maka mereka sudah lama kenal. Datuk Kengkang pula baik dengan politikus muda yang bakal menjadi suami si Nur, kita panggil dia Param le senang. Oleh kerana Param mempunyai laluan politik yang boleh menolong perniagaan Datuk Kengkang, dan kebetulan Datuk Kengkang juga sedang merancang untuk menakluki seorang artis yang lebih terkenal, maka Param yang saya percaya sudah lama meminati Nur diberikan laluan. Mereka mula sering datang ke rumah Murai dan Datuk Kengkang membuka jalan untuk Param berbaik-baik dengan Nur, disokong oleh Murai.

Lama kemudian baru saya tahu belanjawan bulanan keluarga Murai pernah ditaja oleh Param buat beberapa lama terutama setelah suami Murai dipecat dari pekerjaan tetapi itu cerita lain. Rasanya cukuplah agar dapat difahami apakah peranan Murai dalam semua ini, Murai yang sering membisikkan Param "dihantar oleh Allah" untuk membimbing Nur dan dialah lelaki terbaik, saya pula cuma seorang penganggur yang tidak memiliki apa-apa.

Ketika itu saya dan Nur dalam keadaan separuh renggang tetapi masih sentiasa berhubung. Nur memberitahu bahawa memandangkan dia mahu kembali kepada kehidupan yang lebih beragama, kedua-dua Datuk Kengkang dan si Param mahu menjadi penggalak. Malah mereka sudi membelanja Nur untuk pergi umrah, umrah kedua baginya setelah umrah pertama dibuat dengan perancangan sendiri membawa kepada perkenalan dengan Murai yang sejak itu sentiasa "memainkan peranan". Tentunya Nur mahu kerana dia suka pergi ke tanah suci. Sampai waktu pergi umrah, tiba-tiba Datuk Kengkang menarik diri. Maka Param sahajalah yang menjadi wali bagi si Nur. Faham-faham aje le keadaan apabila peluang sudah terbuka luas.

Masuk bulan November atau Disember 2004, Nur memberitahu saya bahawa Param ingin membawanya ke Cyprus bertemu Sheikh Nazim. Dia turut membawa beberapa orang kawan sekali, sekurang-kurangnya 2 orang lelaki lain bersama. Saya mengeruk kepala. Sejak bila pula orang seperti Param mahu ambil tahu pasal Sheikh Nazim? Walaupun ramai tertipu dengan bicara petahnya boleh bercakap tentang agama dalam bahasa Arab dan sebagainya, dari pertemuan saya sendiri dengannya saya rasa saya cukup kenal bagaimanakah karakter sebenar musang yang sesekali berbulu ayam ini. Malah Nur memberitahu bahawa Param tidak tahu langsung dan tidak cuba mencari pun di manakah Sheikh Nazim tinggal. Pergi begitu jauh takkan takda langsung persediaan?

Seterusnya saya mendapat tahu bahawa mereka akan berlepas ke Cyprus pada malam betul-betul Nur tamat edah. Ait? Biar betul! Saksi cukup nampaknya. Saya membuat telahan bahawa Param cuba memenangi hati Nur sebelum cuba mengahwininya. Rasanya sangat logik. Kalau dia cuba mengajak Nur berjalan ke mana-mana luar negara (kecuali ke Mekah, itupun katanya Datuk Kengkang ikut serta) tentu sedikit susah tetapi kalau pergi kerana 'agama', kerana mahu bertemu Sheikh Nazim dan sebagainya tentu boleh. Tetapi percaya ke anda kalau seorang politikus muda yang diketahui suka merancang setiap perbuatannya sehingga ke butiran paling kecil sanggup pergi ke Cyprus kononnya untuk bertemu Sheikh Nazim sahaja tanpa cuba mencari alamat tempat tinggalnya atau menelefonnya terlebih dahulu?

Saya memberitahu Nur ini satu usaha untuk sweep her off her feet. Nur akan dibawa berjalan-jalan ke tempat-tempat cantik sehingga dia betul-betul terpesona dengan keadaan dan pada ketika itulah si Param dengan penuh manis elok molek budi bahasa akan memujuknya menjadi isteri, isteri kedua sebenarnya. Saksi 2 orang pun dah sedia menunggu. Tetapi Nur kemudian bertanya kepada Param, apakah betul ini? Kalau betul pun takkan dia nak mengaku ya tak?

Dipendekkan cerita, dengan kuasa Allah, Nur mendapat gerak hati sampai bertemu Sheikh Nazim dengan selamat. Entah bagaimana sebaik sahaja masuk teksi, dia pula boleh menyuruh pemandunya mengambil laluan itu dan ini sampailah dia bertemu Sheikh Nazim di rumah ibadatnya yang rupanya agak terkenal di sana. Maka tidaklah dia dapat dibawa ke tempat lain. Si Param pula yang kena cover line dengan menyebut dia pun nak ikut gerak hati seperti Nur, sebab itu dia kononnnya tidak cuba mencari alamat atau menghubungi Sheikh Nazim terlebih dahulu.

Pernah tengok tak orang yang amat teliti merancang perjalanan, beberapa lama memerhatikan laluan biasa seorang wanita di tempat kerja dan sebagainya, satu hari tiba-tiba sahaja 'terlanggar' perempuan itu. Lalu terjadilah satu perkenalan. Bila bercerita, tengok-tengok mereka 'sama' minat. Kata si lelaki yang pandai mengatur perangkap, semua ini tidak disangka, cuma rancangan Tuhan belaka. Takdirlah katakan... maka mereka pun memang ditakdirkan untuk bersama. Siapa pula yang tahu berapa lama dia telah menghendap merancang acara, bertanya pada semua orang apakah kesukaan wanita itu, menabur wang yang banyak bila perlu. Tahu-tahu sahaja sudah pandai bercerita pasal Hang Tuah dan Hang Jebat sedangkan selama ini dia apa peduli akan sejarah Melayu!

OK. Cukuplah luahan bab ini. Disebabkan pertemuannya dengan Sheikh Nazim amat menyenangkanlah maka Nur ingin membawa saya ke Cyprus tetapi sudah tidak boleh. Dan saya pula tidak mahu pergi keseorangan. Maka tidak hairanlah jika satu hari tiba-tiba dia mendapat ilham baru: "Awak, saya nak awak pergi menyambung wasilah kat makam Rasulullah di Madinah."

Ya, itulah yang terpacul di hatinya, Asalnya bukan untuk umrah tetapi untuk ke saya pergi ke makam Rasulullah SAW. Tapi kalau dah ke sana takkan le tak boleh buat umrah sekali ya tak? Lagipun cuma pakej umrah sahaja yang membenarkan ini berlaku. Dan Nur memang sudah menyediakan sejumlah wang hasil lakonannya dalam drama sebelum aktiviti kegemarannya itu mula disekat dan dihentikan selepas dia berkahwin.

Hmm... asalnya saya cuma mahu memulakan cerita umrah 2005 ini dengan kisah mengenai betapa susahnya saya cuba berhenti merokok ketika itu dan akibatnya yang membuat saya selalu rasa marah-marah hendak bergaduh ketika di tanah suci. Tapi cerita-cerita yang keluar secara spontan apabila mengingatkan rentetan peristiwa yang membawa kepada berlakunya umrah ini pula terasa sudah cukup panjang. Jadi biar kita berhenti di sini dahulu ya... namun saya tetap maintain tajuk "percubaan berhenti merokok" di atas... :]

Tiada ulasan: