Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Selasa, November 12, 2019

Mawlid Agung Alam Melayu 2019 - Satu kerjasama yang mengangkat martabat majlis

Salam petang Selasa 15 Rabiulawal 1441 Hijriah. Hari ini yang tarikh Baratnya (kalendar Gregorian) adalah 12 November 2019 sampai masanya untuk berkongsi cerita aktiviti saya dan keluarga pada siang hari Maulidur Rasul 12 Rabiulawal. Menyambung gerak penulisan daripada artikel Kesucian dan kekotoran dalam sejarah spiritual Mekah : Muhammad dan kemenangan tamadun monoteistik.


Kelihatan adalah poster bagi majlis "Mawlid Agung Alam Melayu 2019" yang diadakan di USIM, Universiti Sains Islam Malaysia, Nilai, Negeri Sembilan. Ia dianjurkan oleh satu badan NGO bernama Ratib Alami berserta USIM dengan kerjasama beberapa pihak.


Difahamkan acara terbit buat pertama kalinya di USIM akibat kebetulan ia dan Ratib Alami mahu mengadakan majlis dalam tempoh waktu sama. USIM mahu mengadakan festival atas nama iFest sedangkan Ratib Alami yang sudah beberapa tahun mengadakan sambutan Maulidur Rasul atas nama Mawlid Agung Alam Melayu mahu mengadakan acara edisi terbaru bagi tahun 2019. Maka digabungkan apa yang ada untuk membentuk atur cara seperti yang kelihatan.Selepas menghadiri syarahan di ISTAC pada hari Jumaat malam Sabtu 8 November 2019 (seperti diceritakan dalam artikel Kesucian dan kekotoran dalam sejarah spiritual Mekah : Muhammad dan kemenangan tamadun monoteistik) saya dan keluarga bergerak ke Bandar Seri Putera dekat Bangi Lama untuk bermalam di rumah kawan. Dari sana cuma tinggal 15 km sahaja untuk ke USIM, kalau dari rumah sendiri dekat 100 km perjalanan. Tetapi pada pagi Sabtu 9 November, siang hari sambutan Maulidur Rasul kami berehat dahulu di rumah kawan kerana sampai ke sana itu pun sudah dekat jam 3 pagi, selepas itu berbual-bual sehingga dekat jam 4. Dengan itu pada jam 12 tengah hari baru saya dan keluarga keluar . Itupun singgah dahulu ke beberapa tempat sebelum sampai ke USIM jam 3.40 petang. Lihat artikel-artikel berikut di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART) :-


Kami sampai untuk mengikuti sesi perkongsian ilmu di satu auditorium universiti.


Sudah terlepas perkongsian pembentang pertama, Ar Dr Mastor Surat daripada UKM (Universiti Kebangsaan Malaysia). Menurut atur cara beliau telah membawa tajuk "Falsafah Kebitaraan Adat Budaya Melayu".


Kelihatan adalah pembentang kedua, Sheikh Sidi Rohimuddin Nawawi al-Bantani daripada persatuan Al Isyraq Nusantara. Menurut atur cara beliau membawa tajuk "Tradisi Alam Melayu".


Namun ulamak terkenal dari Banten di Pulau Jawa ini telah menukar tajuk seperti yang kelihatan pada slaid...


Secara rata beliau bercakap tentang konsep cinta iaitu cinta alami yang lebih bertujuan untuk memenuhi keperluan nafsu haiwani diri berbanding cinta hakiki yang berpaksikan Tuhan lalu daripada situ boleh muncul cinta yang betul-betul suci sesama makhluk ciptaanNya.

Sekitar jam 5.50 kami bergerak ke masjid USIM. Lihat Masjid (Mosque of) USIM, Nilai.


Dari situ dimulakan sesi berarak Maulidur Rasul...

Tu dia. Orang lain biasa berarak pada awal pagi 12 Rabiulawal. Kami berarak belah petang menyusuri satu jalan utama pekeliling di USIM.

Sampai kembali ke masjid jam 6.20 diadakan persembahan silat di perkarangan belakang.

Sambil itu berjalan pembentangan tentang "Seni Peperangan Melayu" oleh guru silat, Pendekat Mat Ali...

Masjid terus menjadi tempat berkampung sambil semakin ramai hadirin muncul, kebanyakannya para pelajar USIM. Tiba-tiba saya dan isteri diminta menjadi VIP untuk majlis utama Maulud selepas Isyak. Memang pun selama ini pihak penganjur utama iaitu Ratib Alami selalu mengundang kami sebagai VIP walaupun ia tidak dinyatakan awal kali ini. Ini kerana kapisiti saya sebagai presiden dan pengasas NGO bernama HIKMAH (Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman). 

Untuk makluman pihak Ratib Alami telah beberapa kali menyertai majlis-majlis kami. Malah tidak keterlaluan untuk mengatakan bahawa mereka mengadakan majlis-majlis sendiri setelah melihat kejayaan majlis-majlis kami lalu sedikit sebanyak ada mengikut model atur cara kami. Boleh rujuk cerita-cerita berkenaan dalam blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH). Jam 9.15 malam bergeraklah kami dari bilik VIP masuk ke dewan utama solat. Kami mengikut di belakang ulamak-ulamak utama sambil disambut para hadirin.

Saya duduk di sisi kanan barisan VIP hadapan. Dari situlah diambil gambar-gambar seterusnya...

Diadakan majlis pembukaan beradat dengan menjunjung keris oleh Sheikh Rohimuddin.


Diadakan tayangan video tentang perjuangan umat Melayu dan kaitannya dengan pengembangan agama Islam sambil mengangkat tinggi junjungan besar kita Nabi Muhammad SAW.


Jam 9.53 baru dimulakan bacaan qasidah dan nyanyian-nyanyian maulud.


Jam 11.26 majlis mencapai kemuncak apabila masuk bahagian laungan selawat secara berdiri.


Selepas beberapa lama baru suasana reda. Kelihatan Sheikh Rohimuddin memberikan tausiyah jam 11.42...


Ketika itu lebih banyak lampu telah dibuka sehingga suasana jadi terang benderang, tidak separa gelap seperti ketika Maulud tadi.


Walaupun ketika itu ramai hadirin sudah meninggalkan majlis kerana sudah lewat malam jumlah yang masih ada cukup ramai untuk menunjukkan ia mendapat sambutan yang sangat meriah. Saya anggarkan tidak kurang 1,000 hadirin ada pada waktu kemuncaknya...


Walaupun suatu sambutan Maulidur Rasul itu tidak perlu bergantung kepada jumlah yang hadir kerana mana-mana majlis yang bertujuan untuk memuji dan mengenangkan Nabi Muhammad SAW tetap tinggi martabatnya namun daripada segi pandangan awam kelihatan majlis anjuran Ratib Alami kali jelas lebih berjaya dan bermartabat berbanding edisi-edisi terdahulu.


Jam 12.04 Ustaz Iqbal Zain daripada Darul Mujtaba pula memberikan tausiyah. Kalau tak salah ingatan selepas jam 12.30 baru majlis bersurai lalu kami dapat menikmati makan malam lewat. Yang pasti pada jam 2 pagi masih ada orang berlegar termasuk saya dan keluarga. Sebagai mengakhiri artikel biar dikongsikan sejumlah gambar yang diambil daripada Facebook Ratib Alami dan sumber lain...

Tiada ulasan: