Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-


Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Tuesday, January 15, 2019

Menjejak bukit daripada mimpi tahun 2007 - Bergerak ke Muar sambil mengimbas pencarian lama

Merujuk kepada artikel Jejak empayar Funan dan kerajaan-kerajaan berkaitan - Ditipu USD100 di Battambang yang dipersembahkan pagi Jumaat 11 Januari 2019 iaitu 4 hari lalu. Adapun cerita perjalanan Cambodia-Thailand yang bakal menyusul selepas ini akan masuk peralihan dari negara Cambodia ke Thailand. Sebelum ia dipersembahkan ingin saya melepaskan cerita-cerita daripada satu pengembaraan kecil yang berlaku hujung minggu baru ini. Pengembaraan mungkin sekadar meliputi tempat-tempat di daerah kelahiran saya iaitu Muar tetapi makna tersurat dan tersirat yang terkandung di dalamnya melangkaui jauh daripada itu.


Petang Jumaat 11 Januari iaitu selepas menunaikan solat Jumaat berjemaah di masjid berdekatan rumah kemudian menghantar anak-anak ke sekolah agama saya pun bergerak menuju ke ke Muar melalui jalan Rawang ke Kuala Lumpur.


Sampai ke persimpangan masuk ke lebuh raya MRRII di Batu Caves saya pun masuk mengambil lebuh raya pekeliling itu. Daripada situ saya mahu mengambil jalan ke Cheras kemudian Kajang. Sambil itu saya mengimbas perkara-perkara yang membawa kepada perjalanan terbaru ke Muar ini.


Adapun dalam tempoh sebulan kebelakangan saya dan keluarga sudah dua kali berulang-alik ke Muar. Pertama adalah pada petang Sabtu 15 Disember 2018 iaitu tepat sebulan lalu. Kami mahu bercuti ke Muar sambil mengajak lalu mengambil ibu bapa bertandang buat beberapa hari di rumah kami di Sungai Buaya, Rawang.


Dalam tempoh masa bertandang itu kami membawa mereka ke Teluk Intan, Perak untuk satu majlis keluarga sebelah bapa yang diadakan secara spontan petang Sabtu 22 Disember. Lihat Majlis tahlil ad hoc keluarga Laksamana Raja Mahkota di masjid lama Batak Rabit. Isnin 24 Disember kami kembali ke Muar untuk menghantar ibu bapa balik . Esoknya 25 Disember, hari Krismas kembalilah kami ke rumah sendiri di Sungai Buaya.


Ahad 30 Disember waktu malam iaitu 5 hari kemudian terlihat satu update status di Facebook milik seorang pengkaji menunjukkan penemuan makam berbatu nesan Aceh di sebuah bukit kecil dipanggil Bukit Rhu berdekatan Jorak di Muar. Kedudukannya dekat sebuah kampung dipanggil Kampung Pengkalan Bukit sedangkan 3 km dari situ menghala ke Pagoh ada sebuah bukit sederhana tinggi dikenali sebagai Bukit Pengkalan. Hal ini mengingatkan kepada satu mimpi berkenaan yang dialami penghujung tahun 2007. Terus timbul rasa mesti balik Muar lagi dalam masa terdekat untuk menyiasat lalu saya membuat status update berikut di FB tengah malam Isnin 31 Disember :-


JELAJAH SEJARAH MUAR SEKITAR PAGOH JORAK? MEH SAPA NAK JOIN...

Salam. Nampaknya ada panggilan menyuruh mencari satu jejak sejarah di sekitar Pagoh dan Jorak yang ada kena mengena dengan satu mimpi yang dialami lebih 10 tahun lalu. Dalam mimpi itu saya masuk ke 'alam sebelah' melalui satu 'pintu' atas bukit kemudian kelihatan ada kampung dan madrasah ramai orang berjubah. Dalam tempoh setahun dua setelah mimpi berlaku menggagau juga saya beberapa kali cuba mencari lokasi bukit dalam mimpi tapi tak dapat rasa yang tepat untuk mengesahi. Baru tadi terlihat posting seorang pengkaji lain yang seperti memberikan harapan baru di manakah lokasi.

Adapun dalam tempoh seminggu dua kebelakangan ini saya, isteri dan anak-anak telah dua kali kembali ke Muar, pertama untuk mengambil ibu bapa agar dapat dibawa ke satu majlis keluarga di Perak 22 Disember kemudian menghantar mereka kembali. Baru Krismas lalu, dalam perjalanan kembali ke Lembah Klang kami ada menziarahi makam Sultan Alauddin Riayat Shah di Kampung Raja Pagoh kemudian makan mee bandung udang galah di Panchor sebelum pergi ke kaki Gunung Ledang melalui satu simpang dekat Bukit Gambir. Namun panggilan yang baru muncul tadi ini menyeru agar saya ke Muar lagi dalam masa terdekat, mungkin paling lewat pun dua minggu daripada sekarang insyaallah.

Dengan ini saya bercadang hendak mengajak kawan-kawan/kenalan pengkaji sejarah terutama di sekitar Muar supaya turut serta. Saya fikir mungkin boleh mendaki sekali Bukit Pengkalan setinggi lebih 600 kaki di seberang ladang herba Mak Siti. Nyatakan siapa yang berminat untuk bersama. Berikan satu tarikh cadangan...


 
Pada penghujung status dilampirkan sekali artikel lama yang menceritakan tentang mimpi tersebut tetapi dalam bahasa Inggeris. Lihat artikel The hill I saw in a recent dream? di blogspot BERPETUALANG KE ACEH. Artikel ditulis pada 29 Disember 2007 sedangkan mimpi berlaku lebih kurang 2 minggu sebelum itu.

Oh. Di atas adalah masjid yang disinggahi dalam perjalanan terbaru kembali ke Muar. Seperti biasa dari Cheras menghala ke Kajang saya suka masuk ke lebuh raya LEKAS hingga ke Seremban kemudian mengambil jalan lama. Selepas pekan Rembau menuju ke Kota kelihatan masjid tersebut di tepi jalan. Tetapi baru kali ini tergerak untuk singgah setelah beberapa puluh kali, mungkin dah lebih 100 kali mengambil laluan ini. Lihat artikel Masjid (Mosque of) Kampung Batu, Rembau di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART).


Sekitar jam 7.05 masuklah saya ke bandar Muar melalui jambatan lama, juga dikenali sebagai jambatan pertama Muar. Sebetulnya adalah lebih dekat dan mudah mengambil jambatan kedua Muar untuk kembali ke rumah ibu bapa yang terletak di kampung asal ibu iaitu Temiang (ayah berasal dari Batak Rabit di Teluk Intan, Perak tetapi menjadi orang Muar selepas bernikah dengan ibu 50 tahun lalu)...


Saya singgah dahulu ke bandar yang turut dikenali sebagai Bandar Maharani ini kerana mahu berbuka puasa (saya sedang puasa sunat ketika itu) di medan makan Bentayan. Letaknya dalam kawasan tapak kubu Bentayan yang pernah menjadi pusat pertahanan orang Melayu Melaka melawan Portugis selepas kota Melaka jatuh ke tangan musuh tahun 1511. Rujuk artikel lama Tapak kota Portugis di Muar?


Di sini biar dikongsikan pautan beberapa lagi artikel lama berkenaan bukit dalam mimpi penghujung tahun 2007 dan usaha-usaha pencarian yang dibuat selepas itu. Saya pernah menyangkakan dapat menemui bukit tersebut namun masih lagi ada rasa tak puas hati. Selepas kali terakhir mencari sehari dua sebelum bernikah dengan isteri kini (pernikahan kedua saya) pada tarikh 11/12/2008 bersamaan 13/12 (Zulhijjah)/1429 Hijriah (lihat Nombor 131 dan makna satu pernikahan...) saya melupakan pencarian begitu lama. Kali ini terasa sudah mendapat petunjuk baru yang perlu disusuli untuk memuktamadkan perkara. Berikut adalah artikel-artikel lama berkenaan pencarian berserta tarikh ia dipersembahkan itu :-


Selasa 19 Februari 2008
Dari Segamat kembali ke Muar... Berakhirlah satu episod pengembaraan...

Selasa 14 Oktober 2008 jam  3:15 petang

Selasa 14 Oktober 2008 jam 3:45 petang
The hill I saw in a recent dream... Or is it Bukit (hill of) Setaki...

Selasa 14 Oktober 2008 jam 4:39 petang
Jalan-jalan lepas raya... Dari Muar ke Pagoh ke Melaka, entah le nak cari apa!

Selasa 16 Disember 2008
Jalan-jalan di Muar sekitar Aidil Adha sehingga mencari bukit tertentu dalam mimpi...


Allah! Melihat kepada senarai pautan ternyata artikel-artikel ini semuanya ditulis pada hari Selasa. Maka amat sesuailah artikel pembuka pencarian terbaru pun ditulis pada petang Selasa. Tunggu sambungannya insyaallah esok nanti.


No comments: