Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Jumaat, Disember 07, 2018

Persidangan Adab Pemerintahan Pesan Tamadun Melayu-Islam - Rujukan daripada Asia Barat dan Timur TengahJam 2.30 sesi pembentangan petang dimulakan dengan Profesor Madya Dr Mahazan Abdul Mutalib, pengarah Pusat Pengurusan Penyelidikan dan Inovasi USM membawa tajuk "Al-Mawardi : Al Ahkam Al Sultaniyyah". Al-Mawardi adalah nama seorang ulamak besar Islam yang hidup di Timur Tengah 1,000 tahun lalu. Al Ahkam adalah kitab besar ketatanegaraan yang dihasilkan beliau.


Diberikanlah latar belakang dan sejarah kehidupan Al-Mawardi.


Aliran pemikiran beliau yang membawa kepada penulisan Al Ahkam pun dikupas...
Pembentang kedua, Dato' Wira Ismail Haji Ibrahim yang merupakan ahli lembaga pengarah Institut Integriti Malaysia kemudian berdiri membawa tajuk "Al-Ghazali : Al-Tibr Al-Masbuk fi Nasihat Al Mulk" tanpa bantuan slaid.


Menarik apabila dilihat turutan zaman bahawa Al-Ghazali yang hidup di wilayah Parsi (kini Iran) 1058-1111 Masihi muncul selepas Al-Mawardi hidup  972 -1058. Kita biasa mendengar Al-Ghazali terkenal dengan kitab Ihya Ulumiddin tetapi jarang mendengar kitab ketatanegaraa beliau Nasihat al-Mulk dibincangkan...

Seperti bersambung lagi turutan zaman, pembentang ketiga Profesor Emeritus Dr Muhammad Bukhari Lubis daripada Akademi Kebijaksaan Sejagat (Global Wisdom Academy), Universiti Islam Malaysia, Cyberjaya membawa tajuk yang kelihatan.


Nizamulmulk (atau Nizam al-Muluk) merujuk kepada tokoh bernama Abu Ali Hasan ibn Ali Tusi yang hidup 1018-1092 Masihi.


Siyasat Name adalah kitab besar ketatanegaraan yang beliau tulis dalam bahasa Parsi khas untuk raja empayar Seljuk. Pada zaman itu ia merupakan kuasa ketenteraan utama di sebalik pemerintahan kekhalifahan Abbasiyah


Pembentang keempat dan terakhir bagi seluruh majlis, Dato' Dr Hasan Mad yang merupakan setiausaha agung Majlis Perundingan Melayu (MPM) pula kelihatan seperti mahu memutar masa jauh ke belakang apabila membawa tajuk yang kelihatan.

Memang Piagam Madinah boleh dikatakan rujukan ketatanegaraan yang sangat lama kerana dibuat tidak lama selepas baginda Nabi Muhammad SAW berhijrah ke Madinah sekitar tahun 632 Masihi.


Malah ia diiktiraf pengkaji Barat sebagai piagam kenegaraan pertama bertulis diketahui dalam sejarah.


Menarik apabila Hasan membawa Piagam Madinah untuk menjadi relevan pada keadaan semasa di Malaysia sekarang.

Beliau bercakap dalam nada lembut dan terkawal. Tetapi ada ketegasan makna yang menggesa mereka yang peka supaya menjadi lebih kuat dan pandai untuk menangani kekecamukan politik yang sedang melanda negara. Untuk makluman ini adalah artikel ke 1,717 di blogspot CATATAN SI MERAH SILU.


Tiada ulasan: