Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-


Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Tuesday, November 22, 2022

Ke Muar bagi PRU-15

Salam pagi Selasa 22/11/22 bersamaan 27 Rabiul Akhir 1444 Hijriah. Sedikit cerita daripada hujung minggu baru ini.Seperti semua tahu hari pengundian bagi Pilihan Raya Umum atau PRU ke-15 jatuh pada hari Sabtu 19 November 2022. Lalu kerajaan mengisytiharkan cuti umum bermula Jumaat 18 November untuk memudahkan orang ramai bergerak ke tempat mengundi masing-masing. Saya pula menggunakan ini untuk kembali ke kampung ibu bapa saya di Muar. Saya membawa isteri dan anak-anak bergerak selepas Maghrib Jumaaat malam Sabtu untuk mengelakkan kesesakan jalan raya.Sebelum itu iaitu pada pagi Khamis 17 November saya telah mengambil anak berumur 13 tahun yang sedang belajar di sekola ma'ahad di Janda Baik. Untuk itu saya telah bergerak pada malam sebelumnya lalu bermalam di rumah bapa angkat saya, penulis buku terkenal, Syed Hussein Al-Attas atau Pak Habib. Dalam perjalanan kembali ke rumah selepas itu pula mengambil anak tiri berumur 20 tahun di Bandar Tasik Puteri. Pada malam kembali ke Muar hantar kembali beliau ke rumahnya sebelum meneruskan perjalanan melalui lebuh raya bertol sejauh mungkin mengambil kesempatan atas tol percuma yang ditawarkan Jumaat dan Sabtu sempena pilihan raya.Ini adalah keadaan di luar rumah ibu bapa saya di Kampung Temiang, Muar pada keesokan pagi Sabtu 19 November iaitu hari mengundi.


Tengah hari keluar ke bandar Muar atau Bandar Maharani untuk mengundi membawa ibu bapa...Selepas itu berjalan ke Tanjung Emas dan sekitarnya...Adik kedua saya ikut sekali dalam satu kereta membawa anak kecilnya. Layan makan minum sekeluarga...Singgah untuk bersolat di masjid jamek Muar...Entah kenapa, kali ini timbul rasa untuk naik ke atas mimbar.
Layan aaa duduk sat kat atas tu...
Esoknya tengah hari Ahad 20 November, selepas berjalan-jalan lagi di bandar Muar baru mengorak langkah untuk kembali ke rumah sendiri di Rawang, Selangor.
Tetapi kami perlu menghantar dahulu anak kembali ke ma'ahad di Janda Baik. Maka itu dipilih laluan melalui Jasin membawa ke Bahau membawa ke Karak. Singgahlah di beberapa tempat. Lihat artikel-artikel berikut di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART) :-Selepas Karak, didapati banyak laluan menuju ke arah Lembah Klang dilanda kesesakan teruk.
Kami cuba mengambil laluan yang paling kurang kesesakan. Pun begitu selepas Maghrib baru dapat sampai ke Janda Baik.Dari Janda Baik kami mengambil jalan ke Genting Highlands lalu keluar di Batang Kali. Sampai rumah jam 11 malam lalu mendapati kami telah berjalan sejauh hampir 650 km.


No comments: