Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Selasa, Ogos 11, 2015

Sekitar HIKMAH Beruas - Tanjung Malim, Tapah dan Lata Kinjang

Pada artikel Beraya awal minggu ke-3 ganti shooting Daulah Melayu yang ditulis pagi buta Jumaat lalu saya ada menyebut  tengah hari itu harus berlepas ke Beruas, Perak untuk menjayakan acara ke-15 HIKMAH. Alhamdulillah acara selamat diadakan Sabtu dan Ahad. Kini baru terasa dah dapat cukup rehat untuk mula bercerita.


Saya dan keluarga berlepas sekitar 1 tengah hari. Ambil Lebuh Raya PLUS ke utara dengan rancangan mahu keluar di exit Tanjung Malim lalu mengambil jalan lama.


Fikirnya mahu bersolat Jumaat di Masjid Sheikh Ismail yang masih terletak di dalam negeri Selangor. Tengok-tengok solat Jumaat tidak diadakan di sana lalu kami pun menyeberang Sungai Bernam yang merupakan sempadan masuk ke negeri Perak untuk ke pekan Tanjung Malim. Naik jambatan pejalan kaki bersama anak kecil saya Rasyid. Isteri menunggu dalam kereta yang kelihatan bersama anak yang lebih kecil...

Jambatan ini menyeberangi landasan kereta api bereletrik yang membelah dua pekan sejak beberapa tahun lalu.


Masjid Tanjung Malim terletak di seberang. Kami sampai ketika solat Jumaat baru hendak dimulakan.

Selesai solat kami menyambung perjalanan melalui jalan lama ke Ipoh...


Sampai di Tapah berhenti berehat kerana sudah berjanji akan berjumpa dengan seorang kawan yang juga mahu ke Beruas tetapi bertolak lewat.


Kebetulan isteri belum bersolat kami pun singgah di masjid ini. Lihat artikel Masjid Daerah Tapah (Tapah district mosque) di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART).


Adapun kami sampai ke Tapah itu sebelum jam 3.30 petang memikirkan bahawa telah berjanji dengan kawan akan bertemu di pekan itu jam 4. Tapi apabila dihubungi beliau dan keluarga baru sahaja sampai ke Rawang, kalau nak ke Tapah harus memakan sekurang-kurangnya lagi sejam. 


Kami pun membuat keputusan untuk berjalan-jalan.


Singgah mandi di Lata Kinjang yang terletak sekitar 12-13 km perjalanan ke utara Tapah.


Dah Qada' dan Qadar Allah SWT, sebaik sahaja kami selesai mandi dan bertukar pakaian kawan menelefon memberitahu sudah sampai ke Tapah. Kami pun berjumpa di simpang masuk ke Lata Kinjang lalu meneruskan perjalanan ke arah Kampar.


Dari Kampar ambil jalan ke Kampung Gajah kemudian ke Bota Kanan. Singgah di masjid ini kerana kawan belum bersolat. Lihat Masjid (Mosque of) Jaiziah, Telok Sareh.


Dari Bota Kanan kami mengambil jalan ke Lumut. Simpang ke Beruas terletak 2-3 km selepas pintu gerbang ini kalau tak salah ingatan...


Kami sampai ke lokasi acara iaitu dewan orang ramai Kampung Banjar hampir waktu Maghrib. Untuk pengetahuan kampung ini terletak sekitar 15 km ke selatan pekan Beruas Selepas meninggalkan isteri dan anak-anak di chalet berdekatan saya terus ke dewan lalu memasang satu banner atau sepanduk HIKMAH.


Dewan ini terletak di tepi jalan Sitiawan ke Beruas, sebelah masjid kampung.


Sepanduk diletakkan untuk menunjukkan acara akan berlangsung tidak lama lagi di dewan. Ini kerana sudah ada beberapa orang yang sampai lebih awal ke kawasan ini menelefon saya untuk memastikan lokasi acara.


Tiada ulasan: