Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Selasa, Februari 11, 2014

Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi SapieeSalam semua. Kebelakangan ini saya disibukkan dengan hal perpindahan ke rumah baru sehingga jarang mendapat masa mahupun rasa untuk menulis. Alhamdulillah Sabtu lalu telah diadakan majlis 'pemanas rumah' (housewarming), setelah seminggu lebih kami sekeluarga berpindah ke rumah itu. Sekarang saya agak lega. Cuma masih kepenatan akibat lama menguruskan rumah juga acara.

Beberapa hari sebelum itu naskah terakhir buku pertama saya "Berpetualang ke Aceh : Mencari Diri dan Erti" (terbit Jun 2006) telah diposkan kepada seorang pembeli. Maka tinggallah buku kedua,  "Berpetualang ke Aceh : Membela Syiar yang Asal" (Mei 2007, harga RM25 senaskah) dan buku ketiga, "Berpetualang ke Aceh : Sirih Pulang ke Gagang?" (Nov 2007, harga RM28 senaskah) boleh dibeli dari saya. Dengan itu elok dibuat satu panduan baru membeli buku untuk menggantikan panduan lama pada Cara-cara mendapatkan siri buku BKA dan DVD, ringkasnya seperti berikut...

Buku "Berpetualang ke Aceh : Membela Syiar yang Asal" + kos pos RM31 (Semenanjung), RM34 (Sabah dan Sarawak).

Buku "Berpetualang ke Aceh : Sirih Pulang ke Gagang?" + kos pos RM34 (Semenanjung), RM37 (Sabah dan Sarawak).


Sila masukkan jumlah tersebut pada akaun saya :- 


Affin Islamic Bank : 20-530-011171-1

Atas nama: Mohd Fahrulradzi b Mohamad Sapiee


Atau akaun isteri :-


Maybank - 112110854698

Atas nama: Nor Afidah binti Yusof


Maklumkan transaksi dengan menghantar SMS berserta alamat rumah dan buku yang hendak dibeli ke telefon nombor 013-3082131. Selepas terbukti transaksi berjaya, buku akan diposkan ke alamat  anda secepat mungkin.

Sebagai tawaran, kedua-dua buku itu boleh dibeli pada harga RM60 + pos (Semenanjung), RM63 (Sabah dan Sarawak). Setelah beberapa orang bertanya tentang buku pertama saya iaitu "Berpetualang ke Aceh : Mencari Diri dan Erti" yang telah kehabisan stok saya pun membuat keputusan untuk menjualnya dalam bentuk PDF. Anda cuma perlu membayar RM10 sahaja untuk itu. Bagi alamat e-mail dan saya akan hantarkan.

Saya juga masih memiliki sejumlah DVD "Sekitar Perjanjian Pangkor 1874". Untuk makluman, DVD sepanjang 2 jam yang mengandungi lawatan menyusuri sejarah di lebih 44 lokasi seluruh Perak ini dijual pada harga RM15 sekeping.

DVD + pos adalah RM17 (Semenanjung), RM18 (Sabah dan Sarawak)

Namun kalau dibeli DVD bersama  buku kedua dan ketiga BKA, harga + pos cuma RM70 (Semenanjung), RM73 (Sabah dan Sarawak).

Saya turut menjual buku mewah atau coffee-table book "Jejak Keluarga Yakin : Satu Sketsa Sejarah"  (terbit 2011) pada harga RM125 senaskah. Kos  buku + pos adalah RM137 (Semenanjung), RM142 (Sabah dan Sarawak)

Segala pembayaran boleh dibuat mengikut panduan di atas. Untuk maklumat lanjut, boleh hubungi saya di 013-3082131 atau e-mail merahsilu@hotmail.com2 ulasan:

Unknown berkata...

Assalammualaikum saya mahu bertanya... Tuan ada menjual buku2 sejarah klasik x?? Macam hikayat raja raja pasai, bustanus salatin.. Ada tak??

Radzi Sapiee berkata...

Wassalam. Maaf takda.