Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-


Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Wednesday, November 13, 2013

Antara Putrajaya dan Bangi : Melestarikan kewangan Islam atau mengangkat 'kedaulatan' kumpulan sendiri?

Cantik tarikh Rabu ni, 13/11/13. Boleh le bercerita tentang sesuatu yang berlaku Ahad lalu...


Pada artikel Dari Aceh ke Putrajaya : Tidak bergerak walau sezarah sekalipun tanpa izinNya telah diceritakan bagaimana saya boleh terlepas penerbangan ke Aceh petang Sabtu. Saya pun membuat keputusan Ahadnya mahu menghadiri satu majlis tentang sejarah Melayu di Bangi. Tapi sebelum itu pergi dahulu ke Putrajaya untuk menghadiri satu forum ekonomi Islam antarabangsa.


Ia diadakan di bangunan Perbadanan Putrajaya berhadapan Istana Kehakiman yang kelihatan ini. Hampir setiap kali melihat bangunan ini saya mesti teringat sebuah mimpi yang berlaku 16 tahun lalu atau lebih. Lihat artikel Petunjuk baru tentang kerajaan lama di Putrajaya? yang dibuat tahun 2010.


Alhamdulillah, ternyata ia forum ekonomi yang sangat menarik. Para pembentang cukup berani menyentuh kepincangan sistem kewangan dunia moden yang berasaskan riba' sehingga ada yang terang-terang menyebutnya terutama sistem perbankan sebagai satu penipuan yang bertujuan untuk terus menjerumuskan manusia ke dalam lubang gelap hutang-piutang lalu diperhambakan sistem. Lihat artikel Global Economics and Monetary Crisis - What needs to be done? di blogspot BERPETUALANG KE ACEH.


Saya rasa cukup teruja dengan perkara-perkara yang dibincangkan lalu menjadi agak aktif melemparkan soalan dan berkongsi sedikit pandangan semasa sesi soal jawab. Kemudian saya diajak duduk makan bersama para pembentang lalu menyambung perkongsian ilmu. Seorang pembentang, David Musa Pidcock, pengasas dan pemimpin Islamic Party of Britain bercerita panjang lebar tentang kewujudan sejumlah hadis yang katanya telah digelapkan lebih seribu tahun tetapi ditemui tercatat dalam sebuah kitab yang ditemui di Turki beberapa tahun lalu. Kata beliau, ia mencatatkan Nabi Muhammad SAW pernah memperincikan beberapa hal yang berlaku abad ke- 20 Masihi lalu nama Hitler berserta negara Jerman yang dipimpinnya tahun 1940an turut disebut dengan terang! Kalaulah tidak kerana mahu menghadiri majlis perbincangan sejarah di Bangi iaitu di UKM tentu sahaja saya akan duduk lebih lama di Putrajaya.


Saya sampai di tempat majlis perbincangan sejarah diadakan jam 2.30 petang. Fikir dalam hati harap dapatlah melihat sekurang-kurangnya 2 jam perbincangan.


Menurut maklumat yang dibaca di Facebook acara ini berlangsung 3 hari, 9-11 Nov atau Sabtu hingga Isnin. Katanya ada lapan orang sejarawan terlibat iaitu dari Malaysia, Riau, Patani, Kemboja, Sulu/Filipina, Aceh, Sulawesi, Brunei dan Pulau Jawa. Hmm. Pelik juga. Nama tempat/negara/negeri yang disebut dalam website kumpulan yang menganjurkan majlis ini ada 9. Kok sejarawannya cuma ada 8? Rujuk artikel mereka sini.


Dan pelik juga suasana di ruang legar sangatlah senyap. Bila dah sampai di luar bilik baru saya tahu ia acara tertutup dan saya tidak dibenarkan masuk kerana tidak dijemput. Nak menjenguk melihat acara berlangsung di balik pintu pun tak boleh. Alahai...

Terus terang. cakap, saya sangat kecewa dan terkilan dengan keadaan ini. Biar dicopy paste luahan yang dibuat di Facebook lewat malam itu...


-----------------


UNTUK KEDAULATAN MELAYU KE 'KEDAULATAN' KUMPULAN SENDIRI?

Masih ada rasa terkilan akan apa yang berlaku siang tadi. Saya telah menunggang motosikal kira2 100 km dari rumah untuk menghadiri satu majlis perbincangan sejarah yang kelihatan seperti terbuka kalau dilihat pada laporan berita tentangnya. Tapi apabila sampai saya tidak dibenarkan masuk lalu diberitahu ia acara tertutup. Ini adalah kali pertama saya dilayan begini. Sudah berapa banyak majlis sejarah saya pergi, dari yang diadakan di pejabat ketua menteri hingga ke arkib negara ke muzium negara ke perpustakaan negara ke DBP malah kawasan tertutup di UM. Semuanya membariskan para pembentang yang hebat-hebat sekurang-kurangnya dalam dunia intelektual tanah air. Tak pernah pun orang menghalang walau saya datang tidak memberitahu. 

Sebelum itu iaitu pada hari yang sama saya telah menghadiri satu majlis yang jauh lebih berprestij di Putrajaya, majlis tentang melestarikan ekonomi Islam. Orang-orang yang hadir harus lebih terpelajar, para pembentangnya adalah cendekiawan peringkat dunia. Elok sahaja mereka berbual2 bertukar fikiran dengan saya. Walaupun datang begitu sahaja saya diajak makan tengah hari semeja dengan pembentang. Misalnya tuan David Musa Pidcock, pengasas dan pemimpin Islamic Party of Britain. Begitu mesranya beliau dan tidak lokek ilmu bercerita panjang lebar tentang apa yang beliau tahu, antaranya tentang kumpulan hadith Nabi yang telah disembunyikan sekian lama tetapi ditemui dalam sebuah kitab lama di Turki. Katanya ada hadith2 ini menyebut dengan terang butiran beberapa perkara yang akan berlaku abad ke 20 Masihi, misalnya kemunculan Hitler sebagai pemimpin Jerman.

Saya sampai harus meminta diri kerana mahu mengikuti pula majlis sejarah yang diadakan di Bangi. Tapi bila dah sampai jauh sungguh layanan yang diterima. Sampai hati saya berbisik ini majlis untuk para dewa sahaja agaknya. Kalau tahu begini tentu saya akan duduk lebih lama berbual2 dengan orang2 yang berilmu serta berkedudukan tinggi tapi amat merendah diri di Putrajaya. Takkan saya membuang masa mewar2kan majlis sejarah tersebut di page HIKMAH, wall sendiri juga blogspot yang dimiliki. Tapi mungkin saya akan menulis artikel bertajuk "Antara Putrajaya dan Bangi : Melestarikan kewangan Islam yang betul-betul bebas dari riba' atau mengangkat kedaulatan kumpulan sendiri?" nanti.


-------------------


Kemudian saya diberitahu NGO yang menganjurkan majlis ini, NGO yang kelihatan ada cita rasa dan cita-cita politik biasanya membuat majlis sebegitu cara. Yang dijemput sahaja boleh datang. Kalau begitu baik sebut dengan terang awal-awal bahawa ia majlis tertutup. Jangan buat apa-apa pengumuman apa lagi sidang akhbar yang seolah-olah memberi gambaran dapat memberi peluang untuk penyertaan orang ramai.

Mungkin kesilapan atau salah komunikasi/salah faham berlaku kerana NGO ini baru pertama kali menganjurkan majlis melibatkan perbincangan sejarah sebegini rupa.  Ini kerana sudah bertahun pihak yang lebih berwibawa dengan cendekiawan-cendiawan ternama mengadakan majlis polemik sejarah tidak pernah dibuat tertutup sebegini. Rujuk sahaja beberapa ulasan tentang majlis-majlis lebih berprestij yang telah diletakkan di kanan bawah blogspot ini, di bawah tajuk "Siri refleksi sejarah". Saya copy and paste beberapa links artikel terpilih :-


1. Seminar Beting Beras Basah, keluarga Al-Shahab dan faktor 191

2. Pameran di Muzium Seni Islam dan "Aji Yaki Dastagi"

3. Penemuan-penemuan menarik pada polemik sejarah di Arkib Negara 19 April 2011

4. Sepetang di Universiti Malaya

5. La Galigo dan makna Daeng buat orang Bugis

6. Pameran Manuskrip Melayu di Perpustakaan Negara

7. Satu sisi lain salasilah Raja-raja Perak - Fantasi gila atau ada yang tersirat?

8. Seminar Antarabangsa Hang Tuah di Seri Negeri - Menjana kebangkitan jati diri Melayu sejati?

9. Forum Hang Tuah di DBP : Nampaknya Khoo Kay Kim masih bertegas Hang Tuah tidak wujud lalu terus memperkecilkan Melayu

10. Tentang orang besar Pahang yang dipanggil Tok Jebek dan perang saudara 1857-1863

11. Forum Identiti Melayu di Akademi Pengajian Melayu, Universiti Malaya

12. Wacana manuskrip Melayu - Hang Tuah : Adiwira Dunia Melayu di Wisma Sejarah

13. Pameran lukisan Sulalatus Salatin di Balai Seni Visual Negara : Antara harapan dan kekecewaan
14. Bengkel kajian naskhah kesultanan Melayu Selangor di Muzium Alam Shah

15. Sumber-sumber Portugis berkaitan sejarah Malaysia dan hal-hal lain

16. Pameran dan Wacana Ilmu Telusuri Kegemilangan Melayu di Perpustakaan Negara

17. Seminar Memartabatkan Islam Agama Negara di Pusat Islam

18. Dialog pengkisahan Istana Bandar Kuala Langat

19. Wacana Perpaduan Ummah di Dewan Bahasa dan Pustaka

20. Simposium Serantau Asal Usul Melayu - Antara buku dan HIKMAH

21. Simposium Serantau Asal Usul Melayu - Dari asal membawa ke usul

22. Hari pertama Seminar 400 Tahun Sulalatus Salatin di DBP - Mencari bahan dan 'rasa' untuk filem epik Melayu

23. Hari kedua Seminar 400 Tahun Sulalatus Salatin di DBP - Membawa gerakan kedaulatan ke peringkat yang lebih tinggi


Ini belum dicampur polemik-polemik yang dianjurkan oleh kumpulan HIKMAH yang diasaskan oleh saya tahun lepas. Lihat Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH)First impression saya dapat akibat peristiwa ini adalah seperti berikut :-


1. NGO ini mahu melonjakkan diri sebagai satu wadah perjuangan kedaulatan Melayu Islam tetapi masih berfikiran sempit seperti orang politik yang risaukan sokongan dan undi

2. Oleh itu mereka membuat majlis tertutup kerana takut muncul soalan-soalan luar biasa ketika majlis yang mereka yang tak mampu jawab lalu tersebar di kalangan masyarakat umum.

3. Mereka mahu merangka satu kurikulum sejarah sendiri tetapi mahu orang lain mengikut sahaja.

4. Mereka mahu meletakkan diri sebagai orang paling ke hadapan berjuang walhal ramai pihak lain telah menangani subjek sama lebih awal tanpa perlu menutup penglibatan ramai.


Pendek kata ia memberikan impresi perjuangan mereka mahu mendaulatkan Melayu dan Islam tidak jujur tetapi ada kepentingan politik. Bahasa mudah seperti disebut sesetengah rakan lain setelah mendapat tahu hal ini adalah ia majlis syok sendiri. Kelihatannya kedaulatan yang didakwa mahu diangkat mereka bukanlah kedaulatan Melayu dan Islam tetapi 'kedaulatan' kumpulan sendiri sebagai satu peneraju utama kebangkitan konon.


Namun setiap yang berlaku tetap ada hikmahnya. Sekurang-kurangnya saya terbawa untuk menunggang motosikal besar ke sekitar Bangi malah kehadiran di forum antarabangsa ekonomi Islam di Putrajaya lebih awal hari itu pun adalah dalam rangka perjalanan ke majlis perbincangan sejarah 'syok sendiri' ini. Selepas meninggalkan premis saya bersolat dan berehat sebentar di Masjid UKM. Lama juga tak masuk kawasan UKM apalagi ke masjid yang agak terserlah ini. Lihat artikel Masjid (Mosque of) UKM, Bangi di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART).

Petang itu saya berjalan-jalan lagi ke Putrajaya, kali ini bersama seorang rakan yang menetap tidak jauh dari pekan lama Bangi, rakan baik yang agak lama tidak diziarahi. Ini kerana tengah hari tadi saya tak sempat singgah di Masjid Besi juga Masjid Putra akibat ingin mengejar majlis 'tahap dewa-dewa' di Bangi (ya, timbul rasa marah mengatakannya begitu apabila ia boleh menutup pintu kepada peminat sejarah tegar seperti saya juga beberapa orang lain di kala majlis-majlis yang dihadiri para menteri dan intelektual negara pun tidak begitu sombong terhadap kami). Lihat Putrajaya and its two big mosques

Hari-hari berikutnya saya mengambil peluang untuk mengembara sendirian sekitar Beranang, Broga, Semenyih dan Hulu Langat. Kiranya semua ini menggantikan lawatan ke Aceh 9-14 Nov yang tidak jadi. Adapun gambar-gambar pada artikel ini diletakkan pada Selasa 13 Nov. Tetapi penceritaan dibuat petang 14 Nov yang bersamaan Hari Asyura, 10 Muharam 1435 Hijriah. Insyaallah selepas ini akan dibuat 2 cerita dari 2 hari pengembaraan yang menyusul selepas peristiwa di Bangi. Tunggu...


2 comments:

firdaus abd rahman said...

Salam tuan. Saya juga ada hadir ke puri pujangga pd 11/11 tp rupa2nya program ini adalah tertutup

Radzi Sapiee said...

Wassalam. Apa nak buat? Lain kali bagitau le terang2 ini acara tertutup. Jangan bagi wrong impression seolah2 ia sukakan penyertaan orang ramai...