Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-


Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Wednesday, September 22, 2010

Al-Rasyid berhari-raya : Menghidupkan tradisi keluarga di Muar

Kembali pada suasana hari raya. Bersambung dari artikel Al-Rasyid berhari-raya : Mula di Tanjung Sepat....

Sabtu 11 September 2010 saya, isteri dan anak kecil kami Al-Rasyid berada di rumah ibubapa saya di Muar.


Sambutan hari raya kami di situ bermula agak hambar. Ini disebabkan ramai ahli keluarga belum muncul kerana menyambut hari raya pertama di tempat lain, misalnya saya di rumah keluarga isteri di Tanjung Sepat, Selangor, adik perempuan saya, adik paling bongsu pula di rumah keluarga suami di Johor Bahru.

Saya, isteri dan anak cuma muncul selepas sampai ke Muar jam 2 pagi. Adik perempuan dan keluarga pula selepas Zuhur. Selepas mendapat sedikit rehat, saya dan isteri lebih sibuk mengemas rumah. Maklumlah ibu bapa saya cuma tinggal berdua, banyak yang tak sempat disiapkan ketika itu. Nasib baik adik perempuan ada, juga adik lelaki kedua. Dapat juga menyiapkan kerja sebelum kami keluar beraya kemudian singgah melihat monyet di Tanjung. Lihat artikel A Raya family outing with the monkeys in Tanjung, Muar di blogspot BERPETUALANG KE ACEH.

Seterusnya kami pergi makan di bahagian lain Tanjung di mana terdapat kepala keretapi lama ini. Lihat Al-Rasyid and the old Muar railway.


Keadaan bandar Muar yang lengang musim raya. Nasib baik apek jual air tebu di satu sudut bandar tetap berniaga, apek tempat saya suka minum air tebu sejak zaman kanak-kanak lebih 30 tahun lalu. Bayangkan, air tebunya masih dijual dengan harga segelas besar 60 sen. Seingat saya itu adalah harga yang sama tidak kurang 15 tahun lalu!Oh. Sekali lagi biar disebut hari raya di Muar kali ini bermula agak hambar kerana seperti disebut awal tadi ramai ahli keluarga belum kembali. Kemudian ibu saya menambah, ramai tidak akan kembali kerana merasakan lebih elok bertemu sahaja di Lembah Kelang untuk majlis perkahwinan seorang sepupu saya hari raya ke 8 hingga ke 10.

Saya terus mengeluh mendengarkan ini. Maklumlah saya telah membawa balik sebuah gitar semi-akustik, sebuah gitar elektrik dan sebuah amplifier gitar untuk digunakan dalam persembahan keluarga sedangkan ibu kata kali ini ia tak jadi. Telah menjadi tradisi keluarga kami sejak 10 tahun lalu atau lebih untuk berkumpul beramai-ramai pada malam awal bulan raya di mana anak-anak kecil hingga ke dewasa harus membuat persembahan seperti nyanyian, lakonan, persembahan silat dan sebagainya untuk mendapatkan ang pow...

Alhamdulillah, tanpa disangka petang itu muncul sejumlah ahli keluarga iaitu adik-beradik ibu, anak dan cucu. Walaupun jumlah mereka kurang 1/3 dari keluarga besar kami, ia sudah cukup untuk meneruskan acara tradisi. Cuma persediaan sedikit kelam-kabut kerana tidak menyangka mereka akan muncul. Malam itu juga kami harus membersihkan lantai dan menyediakan sistem alat pembesar suara agar majlis dapat berjalan lancar. Lihat video klip di bawah. Untuk makluman ini adalah artikel ke 737 di blogspot ini.

2 comments:

Anonymous said...

TAHNIAH....besar pengorbanan saudara MS dan isteri..walaupun letih masih sempat mengemas rumah ibu bapa di kampung...tiga beradik..

Codynbsi said...

TAHNIAH....besar pengorbanan saudara MS dan isteri..walaupun letih masih sempat mengemas rumah ibu bapa di kampung...tiga beradik..