Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-


Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Saturday, December 03, 2022

Misi keluarga Laksamana part VII - Antara Sungai Salu dan Gua Kandu

Salam. Pada penghujung artikel Dari Sungai Buaya Rawang ke Sungai Buaya Banting : Asbab balik kampung isteri pada hari lahir ke-52 yang dipersembahkan pagi Isnin lalu 28 November ada diberitahu bahawa  esoknya selewatnya petang harus bergerak lagi ke Ipoh supaya dapat bersama dalam urusan mahkamah pada pagi Rabu. Ini merujuk pada urusan melibatkan hal keluarga Laksamana Raja Mahkota Perak seperti mana ada dinyatakan dalam artikel-artikel bersiri sebelum ini di atas nama "Misi Keluarga Laksamana". Alhamdulillah perjalanan berkenaan selesai pada malam Jumaat lalu. Sekarang baru ada kelapangan untuk mula berkongsi cerita.


Perjalanan dimulakan sebelum masuk waktu Zohor petang Selasa 28 November 2022.


Seperti biasa apabila ke Perak dari rumah lebih mudah masuh terus ke Lebuh Raya Utara Selatan.


Keluar di tol ke Tanjung Malim singgah di masjid lama Ulu Bernam untuk menjamakkan solat Zohor dan Asar lalu beriktikaf sebentar.Kemudian masuk ke pekan Tanjung Malim sebelum mengambil jalan lama ke Ipoh.Tidak lama kemudian turun hujan lebat. Ini sudah dijangka kerana menurut laporan kaji cuaca kawasan Barat Semenanjung akan dilanda hujan lebat setiap petang selama tiga hari berturut-turut.Selepas beberapa lama baru berhenti untuk makan tengah hari lewat.Dekat jam 3.15 lalu di pekan Bidor.Lebih kurang 15 minit kemudian sampai ke pekan Tapah.
Selepas itu ambil jalan ke Chenderiang lalu singgah di masjid ini. Lihat artikel Lawatan baru ke Masjid Chenderiang (New visit to the Chenderiang mosque) di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART).
Dari sana menghala pula ke air terjun Lata Kinjang.


Tapi setakat masuk sebentar melihat keadaan dari dalam kereta kerana tak mahu bayar duit masuk dan letak kereta yang boleh tahan mahal.
Walaupun terasa mahal saya faham ini adalah cara untuk orang Asli sana menjana pendapatan buat masyarakat mereka. Kalau datang dengan keluarga untuk bermandi manda sekurang-kurangnya setengah hari mungkin berbaloi le. Kalau datang seorang diri setakat hendak menjengok sebentar memang tak patut. Masuk orang dewasa RM6 + letak kereta RM5 jadi RM11 wooo. Sedangkan kita nak singgah setakat 5-6 minit je celup kaki dalam kolam air terjun...
Perjalanan diteruskan menghala ke arah Gopeng melalui jalan belakang di sebalik Gunung Bujang Melaka...Dah banyak kali sebenarnya lalu jalan ini. Tapi baru pertama kali singgah di satu kawasan air terjun menarik di kaki gunung tersebut menghampiri simpang ke Kampar dan Gopeng. Lihat artikel The waterfall at Sungai Salu di blogspot BERPETUALANG KE ACEH.
Di Gopeng pula tergerak untuk mengambil satu jalan dalam lalu membuat satu lagi persinggahan tak dirancang. Kali ini ke sebuah kompleks gua yang ditemui di tepi laluan. Lihat The caves of Gua Kandu.Sebetulnya jalan berkenaan diambil kerana ia ditunjukkan dalam Google Map sebagai jalan terdekat untuk sampai ke sebuah pusat penanaman gaharu.
Cuma ketika itu selepas jam 6 petang. Ia ditutup selepas jam itu.

Dan memang ia ditutup hari Selasa. Cukuplah dapat melihat dari sekitar pintu gerbangnya.Hampir jam 7 masuk ke bandar raya Ipoh.Entah kenapa timbul rasa untuk mencuba nasi goreng sotong di sebuah gerai di tengah bandar raya. Tapi ia dijual sama ada dengan udang atau sotong mengikut sukatan tetap kedai. Layan le yang dengan sotong walaupun harga RM30 sepinggan.


No comments: