Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Rabu, Ogos 28, 2013

Melaka di dalam Samudera-Pasai sebelum Sultan Mansur Syah menaiki takhta 1379 Masihi?
Semalam saya telah membuat satu pembentangan di sebuah hotel di Shah Alam untuk sejumlah pelajar universiti yang dipilih untuk mengikuti satu kursus kepimpinan di Indonesia. Menggunakan tajuk seperti tersebut dalam gambar saya bercerita tentang asal-usul penggunaan perkataan Nusantara dan membandingkannya dengan penggunaan perkataan Kepulauan Melayu. Kebetulan projek buku baru yang sedang diusahakan menyentuh hal berkaitan. Maka cerita tentang kerajaan Funan yang dikatakan bermula abad pertama Masihi pun disebut membawa pada kemunculan Srivijaya, Majapahit dan Melaka.

Tadi petang, chatting dengan seorang rakan di Facebook membawa pada hal kemungkinan bahawa Melaka dahulu pernah berada di dalam pemerintahan kerajaan Samudera-Pasai. Ia memang antara perkara yang mahu dibincangkan dan dilanjutkan dalam buku lalu saya tergerak untuk menulis sesuatu tentangnya di FB. Setelah menulis separuh jalan di Microsoft Word (buat situ dulu kalau menulis panjang, takut berlaku kesilapan semasa menaip di FB yang tiba-tiba boleh membawa seluruh penulisan hilang), saya fikir lebih elok ia dikongsikan di sini. Beberapa bahagian akan diletakkan di FB dan cerita boleh disambung di sini. Mari...MELAKA DI DALAM SAMUDERA-PASAI SEBELUM SULTAN MANSUR SYAH MENAIKI TAKHTA 1379 MASIHI?

Adapun tarikh pengasasan Melaka 1262 yang dibuat berdasarkan maklumat dari kitab Sulalatus Salatin versi Raja Bongsu sudah 3 tahun begitu diwar-warkan menggantikan pernyataan lama Melaka dibuka 1400. Pernyataan lama itu sebenarnya dibuat berdasarkan tulisan orang Portugis selepas kejatuhan kota Melaka 1511. Tulisan itu pula banyak berdasarkan kata-kata lisan dari orang Jawa yang masih berniaga di Kota Melaka, kata-kata yang turut menyebabkan timbul nama Parameswara, satu terma berbau Hindu/Jawa lama yang tidak pernah disebut dalam kitab-kitab Melayu.

Tahun baru pengasasan Melayu ini boleh dipadankan dengan beberapa perkara namun menimbulkan pula persoalan lain. Biar saya beri point by point...

1.   Almarhum Prof Ali Hajsmy dari Aceh menyebut dalam buku Sejarah Islam di Indonesia (menggabungkan makalah sejumlah pengkaji sehingga 1981) bahawa Sultan Malikus Saleh berkahwin dengan Puteri Ganggang Sari, anak Sultan Muhammad Amin Johan Berdaulat Perlak (memerintah 1230-1263).  Sultan Malikus Saleh disebut mula memerintah Pasai 1267 sebelum mangkat 1297. Tapi saya ada kiraan tersendiri untuk menunjukkan baginda terlebih dahulu membuka kerajaan Samudera 1245, kerajaan yang disebut dalam wasiat Nabi Muhammad SAW menurut teks-teks lama seperti Hikayat Raja Pasai dan Sulatus Salatin. (rujuk artikel lama Samudera Pasai: Bumi para Wali (bahagian I). Selama ini pembukaan Samudera dan Pasai seperti dilonggokkan bersama sebagai berlaku 1267, paling awal pun 1261. Walhal turutan peristiwa menyebut Malikus Saleh membuka Samudera dahulu sebelum berkahwin dan mendapat anak. Apabila anak itu akil baligh baginda tergerak untuk membuka negeri baru bernama Pasai.

2.  Prof Ali menambah seorang lagi anak Sultan Muhammad Amin iaitu Puteri Ratna Kemala dikahwinkan dengan Sultan Muhammad dari Melaka. Perkara ini adalah mustahil kalau Melaka diasaskan 1400 di mana Sultan Muhammad dalam salasilah Melaka muncul beberapa tahun kemudian. Tetapi ia jadi logik malah serasi apabila tahun pengasasan Melaka ditetapkan pada 1262. Kerana menurut perkiraan baru, Sultan Muhammad Syah yang disebut sebagai sultan ke-3 Melaka memerintah (1283-1338), masih dalam lingkungan zaman Sultan Malikus Saleh, tidak terlalu jauh dari zaman Sultan Muhammad Amin.

3.  Malah saya percaya Sultan Muhammad Syah itu tidak lain tetapi sama orangnya dengan Raja Iskandar yang  meninggalkan Singapura 1260, bermastautin 2 tahun di Muar kemudian membuka Melaka 1262.

4.  Maka tersebutlah dalam kitab SS (Sulalatus Salatin) bahawa Melaka diIslamkan pada zaman Sultan Muhammad Syah oleh Sidi Maulana Abdul Aziz dari Jeddah. Kebetulan Perlak semasa zaman Sultan Muhammad Amin memiliki raja muda bernama Abdul Aziz. Baginda menaiki takhta sebagai Sultan Mahkhdum Alaiddin Malik Abdul Syah, memerintah 1263-1292. Selepas baginda mangkat Perlak pun diserapkan ke dalam kerajaan Samudera dan Pasai (disebut kerajaan berkembar kerana dua-dua diasaskan oleh Sultan Malikus Saleh). Saya sudah lama dapat merasakan Sayyid Abdul Aziz dari Jeddah yang dikatakan mengIslamkan Melaka itu adalah Sultan Abdul Aziz dari Perlak. Bukan orang lain pun, samada ipar kepada Sultan Muhammad dan Malikus Saleh atau sepupu kepada isteri-isteri mereka.

5.  Kitab SS menyebut sebaik sahaja Sultan Muhammad Syah masuk Islam Melaka mencapai kemajuan mendadak, wilayahnya tiba-tiba membesar sehingga sampai ke sempada Beruas di Perak dan Terengganu di Pantai Timur. Cerita dalam SS tidak menunjukkan apa-apa bentuk penaklukan, perluasan wilayah disebut berlaku begitu sahaja. Saya percaya ini adalah wilayah yang diberikan kepada Melaka oleh Perlak yang sudah menjadi kerajaan Islam sejak tahun 840 Masihi. Perlak pernah mengalami masalah dalaman sehingga kerajaan berpecah dua lalu Srivijaya mengambil kesempatan menyerang 986. Tetapi ia tidak berjaya ditundukkan lalu Srivijaya menarik tenteranya keluar 1006 untuk menangani masalah lain.

6.  Walaupun wilayahnya telah meluas  nama Melaka tidak disebut dalam sumber-sumber lain. Misalnya apabila kerajaan Singosari (menguasai Pulau Jawa 1222–1292) membuat ekpedisi Pamalayu 1275 untuk menakluki bekas wilayah Srivijaya terutama di Sumatera nama Melaka tidak tersebut. Satu penerangan yang boleh dibuat, Melaka belum cukup besar untuk diambil kira ketika itu. Berdasarkan nama Sultan Muhammad Syah mula muncul 1283 (walaupun saya percaya baginda sama dengan Raja Iskandar yang membuka Melaka 1262) mungkin selepas itu baru Melaka cukup gah untuk diambil tahu.

7.  Namun Ibnu Battutah yang diketahui melawat beberapa tempat di Alam Melayu 1345 pun tidak pernah meyebut tentang Melaka. Sebaliknya nama Sultan Malikus Zahir yang memerintah Pasai ketika itu diberi sebutan istimewa sebagai salah seorang dari sedikit raja-raja Islam di dunia yang mengkagumkan beliau, sangat tinggi ilmu pengetahuan agama dan amat merendah diri. Kenapa nama Melaka tidak disebut atau ia tidak disinggahi kalau ia sudah kerajaan besar?

8.  Menurut kiraan baru, semasa itu Melaka sedang diperintah oleh Sultan Muzaffar Syah (1340-1379). Ketika inilah muncul watak bernama Tun Perak untuk menangani serangan Siam dan mengalahkannya. Tetapi kitab SS tidak ada perluasan Melaka ketika itu.

9.  Pada zaman baginda, raja terkenal dari Pulau Jawa iaitu Hayam Wuruk menaiki takhta Majapahit 1350. Dibantu Gajah Mada (1313-1364) Majapahit meluaskan kuasa ke luar Jawa. Kitab Negarakertagema  yang ditulis 1365 menyebut penaklukan Majapahit mencapai hampir seluruh Nusantara. Sisa-sisa Srivijaya pula katanya ditamatkan Majapahit 1377. Tapi nama Melaka masih tidak disebut pada catatan luar. Sebaliknya Negarakertagema ada menyebut nama Muar yang pernah menjadi tempat Raja Iskandar duduk 1260-1262.

10.  Nama Melaka mula dikenali luar semasa Sultan Mansur Syah memerintah 1379-1449. Diketahui selepas Hayam Wuruk mangkat 1389 Majapahit mula mundur. Malah mengikut kitab SS, Betara Majapahit yang dilawati Sultan Mansur Syah (kelihatannya tidak lain adalah Hayam Wuruk) telah menghadiahkan sejumlah wilayah kepada Melaka setelah Sultan Mansur mengahwini puteri baginda. Nama Melaka pula mula disebut dalam catatan Cina apabila Laksamana Cheng Ho datang 1405. Pada masa itu Cina diperintah Dinasti Ming (1368-1644), selepas lama melawan penaklukan bangsa Monggol pimpinan Kublai Khan, cucu Genghiz Khan yang menerbitkan Dinasti Yuan 1279. Pada zaman Maharaja Yongle (1402-1424) baru Cina memulakan kembali penerokaan di luar sempadan wilayahnya. Disebabkan catatan Cina lah ramai sejarawan beranggapan Melaka bermula 1400an.

11.  Berdasarkan catatan Negarakertagama yang menyebut kewujudan Muar tetapi tidak Melaka ada yang percaya kerajaan Melaka sebelum itu berada di bawah kerajaan Muar. Kerajaan lama Muar pula katanya pernah didirikan oleh seorang raja yang membawa diri dari Perlak, ada pula kaitan dengan Samudera-Pasai. Mungkin sebab itu Negarakertagama menyebut Muar sebagai antara taklukan Majapahit yang dibuat Gajah Mada semasa zaman Hayam Wuruk? Sebab itu Melaka tidak disebut, kerana ia terkandung dalam pengertian Muar? Perlak dan Samudera pula memang tercatat sama...

12.  Melihat semua ini saya terasa bahawa Melaka sebelum zaman kenaikan Majapahit sebenarnya terletak di dalam jangkauan kekuasaan Samudera-Pasai atau Pasai sahaja (nama yang lebih dikenali setelah Samudera diserap ke dalam Pasai, mungkin sekitar 1310an). Mungkin ini yang menyebabkan Melaka semasa zaman Sultan Muhammad Syah (1283-1338) menjunjung tinggi surat dari Pasai sehingga kitab SS menyebut ia disambut selengkap alat kerajaan.

13.  Hal ini tak mustahil apabila kita tahu bahawa Sultan Muhammad Syah adalah menantu kepada Sultan Muhammad Amin Perlak dan biras kepada Sultan Malikus Saleh Samudera-Pasai. Sudah disebut bagaimana wilayah Melaka menjadi besar mendadak setelah ia secara rasmi diIslamkan oleh Sidi Abdul Aziz yang saya lihat tidak lain adalah Sultan Abdul Aziz, sultan terakhir Perlak.

14.  Selepas Sultan Abdul Aziz mangkat 1292 Perlak diserap ke dalam Samudera-Pasai. Maka apa-apa wilayah yang ada kena-mengena dengan kekuasaan Perlak harus tunduk kepada Samudera-Pasai pula dan ini termasuk Melaka. Sebab itu kitab SS menyebut surat dari Pasai dijemput dengan segala kelengkapan kerajaan.

15.  Sebab itu ketika Ibnu Batutah datang 1345 nama Sultan Malikul Zahir disebut. Nama Sultan Muzaffar Syah yang sedang memerintah Melaka mahupun Melaka itu sendiri tidak tercatat sebab ia masih kerajaan bawahan. Ibnu Batutah yang selain menjadi pengembara turut berperanan sebagai duta Kesultanan Delhi yang sedang menguasai hampir seluruh benua Hindi terus berurusan dengan ketua-ketua utama negara Islam.

16.  Sebab itu juga nama Melaka tidak tercatat dalam Negarakertagama yang ditulis 1365. Sebab ia masih belum signifikan. Nama Samudera disebut sebagai antara kerajaan yang berjaya ditaklukkan (sebenarnya dikalahkan buat sementara). Melaka masih kerajaan bawahan tetapi penaklukan sementara Majapahit ke atas Samudera yang saya lihat turut membawa perebutan takhta di Pasai akan menyebabkan Melaka bebas menaikkan diri.

17.  Kesimpulannya Melaka sebelum Sultan Mansur Syah memerintah 1379 berada di bawah kekuasaan Pasai, kekuasaan yang meluntur sedikit selepas Majapahit melancarkan kempen penaklukan Nusantara di bawah Gajah Mada 1350an. Melaka mungkin bebas mencorakkan arah tuju sendiri sekitar itu. Ini dibayangkan pada cerita dalam kitab SS bahawa pada zaman Sultan Muzaffar Syah yang berpanjangan sehingga 1379  tiga negeri dikira sama besar – Majapahit, Pasai dan Melaka, masing-masing memiliki orang bijaksana, Aria Gajah Mada, Orang Kaya Raja Kenayan dan Bendahara Paduka Raja (Tun Perak).


Cukuplah cerita saya tentang hal ini. Untuk pengetahuan ia adalah antara beberapa perkara yang akan diteliti dalam buku baru yang sedang diusahakan… :]


5 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Kan Melaka tu "city states". Melaka Sekarang hanya sebagai one of the city states namely Kota pelabuhan Melaka.

Syarat pembukaan sebuah Negeri kecil - penduduknya dah cukup ramai, dah cukup membentuk kaum yang memberikan materi taat "Mohor kayu Kempa" -Ada kawasan dan sempadan sendiri. - Ada perakuan atau lindungan iaitu restu dari Adik beradik darah Gahara (Negeri)

Asal melaka dari "Tri Sri Buana" yang datang Ke Singapore dengan kedudukan lebih tinggi kepada penguasa tempatan -menaungkan diri dari konfik & tekanan di Palembang. Melaka yang asal kat mana? Kat mana pokok dimana Anjing Parameswara ditendang kijang?

Radzi Sapiee berkata...

Yang city state tu cuma Kota Melaka iaitu lingkungan negeri Melaka sekarang. Masuk zaman Sultan Mansur Syah kerajaan atau EMPAYAR Melaka meliputi hampir seluruh Semenanjung dan sebahagian Sumatera. Seri Teri Buana di Singapura tu moyang raja2 Melaka. Baginda membuka Singapura 1171, piut baginda (keturunan ke-5) iaitu Raja Iskandar mula memerintah 1257 sebelum lari ke Muar akibat serangan Jawa (ketika itu kerajaan Singosari) 1260 sebelum membuka Melaka 1262.

esis berkata...

artikel penyokong hujah tuan

http://drshafie.blogspot.com/2013/08/persuratan-kitab-zaman-pasai.html


esis

alhamik berkata...

Saya percaya di satu masa nanti anda mampu menjadi ahli sejarah Melayu yang hebat walaupun kelulusan akademik anda adalah bidang matematik! Anda memang berbakat besar dalam pelbagai bidang......
InsyaAllah!!!

Radzi Sapiee berkata...

Insyaallah... :]