Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Isnin, Julai 23, 2007

Lapolan Ipoh mali... Tatak sombong punya!

Assalamualaikum kawan-kawan dan para pembaca sekalian. Ini adalah malam kedua saya di Ipoh setelah meninggalkan Kuala Kangsar semalam. Ada cerita-cerita yang menarik beberapa hari kebelakangan yang ingin dikongsi bersama tetapi biarlah saya menyelesaikan beberapa perkara yang tertunda ya, antaranya adalah menulis sebahagian pengembaraan terdahulu Disember hingga Februari di dalam blogspot berbahasa Inggeris saya, BERPETUALANG KE ACEH .
Adapun kali terakhir saya membuat update di sini adalah cerita Akhirnya, Masjid Brunei di Danau Tok Uban! Khamis lepas. Ini diikuti dengan 7 buah cerita untuk blogspot Inggeris berdasarkan perjalanan yang lalu (bukan perjalanan sekarang) melalui Terengganu, Kelantan dan Pahang serta 3 buah cerita tentang tempat-tempat bersejarah di Perak untuk blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART) .
Sessi-sessi penulisan itu yang dilakukan semasa dalam pengembaraan di Alor Setar, Sungai Petani dan Kulim, Kedah diakhiri dengan terjemahan cerita Masjid Brunei dalam bahasa Inggeris untuk digunakan dalam blogspot berbahasa Inggeris, terjemahan yang juga boleh digunakan dalam blogspot saya yang satu lagi iaitu dalam dwi-bahasa. Hasilnya, jadilah cerita tentang Masjid Brunei sebagai artikel ke 151 dalam blogspot ini, artikel ke 77 dalam BERPETUALANG KE ACEH dan 40 dalam SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART) .
Pada saya, ini adalah nombor-nombor cantik yang ada maknanya yang tersendiri. Maka itu saya tidak mahu membuat apa-apa penambahan baru dalam blogspot-blogspot saya yang akan mengubah jumlah nombor-nombor ini... Sehinggalah saya masuk ke Perak dan sampai masa yang sesuai.
Ternyata setelah berada di Ipoh, barulah ada gerak berserta keluangan masa dan peluang yang sesuai untuk menambah cerita. Cuma saya rasa eloklah ditambah untuk blogspot Inggeris dahulu kemudian blogspot dwi-bahasa lebih-lebih lagi kerana hati ini meluap-luap untuk melepaskan cerita-cerita tentang Pulau Besar, Melaka di BERPETUALANG KE ACEH diikuti sedikit cerita tentang Pulau Besar, Perak di SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART).

Oh... Biar saya beri sedikit gambar berserta link sebagai pembuka selera ya... Ini dia...


Ceritanya di Pulau Besar 1: Enter the 'big' island!
Sila masuk Pulau Besar 2: Why so many long tombs?


Nak tau cerita meh pi sini... Pulau Besar 3: Time to move on...

Dan akhir sekali, cerita dwi-bahasa tentang Pulau Besar di Perak pula. Ini gambarnya...
Link nya ialah Masjid (mosque of) Pulau Besar, Perak...
Baiklah, sementara ada peluang dan masa ini, biar saya cuba buat beberapa lagi update dalam blogspot BERPETUALANG KE ACEH supaya dapat dilepaskan beberapa pengalaman yang terbuku daripada pengembaraan yang terdahulu ya. Wassalam!

Tiada ulasan: