Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Khamis, September 03, 2009

Ke makam Sultan Malikus Salih - Menggamit kenangan lama di Langsa...

Assalamualaikum semua. Pagi tadi selepas solat Subuh saya berjaya membaca Surah Al-Kahfi dari awal hingga habis lalu melepasi Juzuk 15 dan masuk ke Juzuk 16. Lalu saya bercadang cuma akan menyambung pembacaan Al-Quran setelah membuat beberapa artikel baru tentang perjalanan di Aceh di setiap blogspot saya. Sayangnya siang tadi saya terasa amat kepenatan sehingga tidak mampu membuat apa-apa kerja. Mungkin penat sebenar berjalan jauh baru ini baru dirasakan (lihat artikel Kata-kata santai setelah berjalan jauh lagi ke Pantai Timur... ).

Masuk malam Jumaat ini baru saya dapat menyambung penulisan dengan 3 buah artikel baru di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART) . Kini baru saya dapat menulis di sini dan seterusnya Insyaallah sebuah artikel baru di blogspot BERPETUALANG KE ACEH bakal menyusuli sebelum saya dapat menyambung mengaji. Oleh itu mari kita sambung, daripada artikel Ke makam Sultan Malikus Salih - Dua sekolah pondok di Bireuen... yang dibuat Khamis minggu lepas...

Ini adalah gambar isteri saya di lobi sebuah hotel pada pagi Khamis 18 Jun 2009.


Merujuk pada perenggan pertama di bawah gambar terakhir pada artikel Ke makam Sultan Malikus Salih - Dua sekolah pondok di Bireuen... , saya copy and paste...

Selepas jam 11 malam (atau dah masuk 12 malam?) baru kami berlepas meninggalkan Bireuen. Makam Sultan Malikus Salih di Geudong terletak sekitar 15 km di tenggara Lhokseumawe, bandaraya seterusnya yang kami perlu lalui sedangkan bandaraya itu sendiri terletak lebih sejam perjalanan. Apakah kami akan sampai ke sana awal pagi? Nanti kita sambung cerita ya!

Adapun gambar di atas ini diambil di Langsa, sekitar 160 km perjalanan lagi ke tenggara Lhokseumawe. Kenapa kami boleh berada di sini pula?

Sebenarnya kami sampai di Lhokseumawe agak lewat iaitu sekitar jam 2 pagi. Maka itu kami bercadang untuk menginap di hotel sebelum menziarahi makam Sultan Malikus Salih pada siang hari pagi. Sebaliknya hotel-hotel yang kami singgahi semuanya penuh sedangkan bandar seterusnya memiliki hotel adalah di Langsa. Maka kami pun ke sana, sampai selepas jam 4 pagi gitu!


Oh. Semasa di hotel saya ada membaca suratkhabar Aceh pagi itu lalu mendapati artikel ini, penemuan makam seorang pembesar Samudera-Pasai bernama Raja Kenayan (juga di sekitar tapak pusat kerajaan yang mengandungi makam Sultan Malikus Salih) yang dibuat kalau tak salah ingatan baru hari sebelumnya! Untuk pengetahuan, Raja Kenayan hidup sezaman dengan Laksamana Hang Tuah iaitu abad ke 15 Masihi. Malah seorang anak raja Bugis bernama Semerluki yang pernah datang membuat kacau di Melaka juga Pasai menyebut bahawa Raja Kenayan orangnya lebih berani daripada Laksamana! Rujuk cerita berkenaan dalam kitab Sulalatus Salatin ataupun Sejarah Melayu karangan Bendahara Tun Sri Lanang.

Kitab itu turut menyebut Raja Kenayan sebagai satu daripada 3 pemikir besar atau pentadbir utama di Nusantara zaman itu. Katanya, jika Melaka mempunyai Bendahara Tun Perak dan Majapahit pula Patih Aria Gajah Mada, maka Pasai memiliki Raja Kenayan sebagai orang bijaksana. Sambil membaca artikel itu, saya menyedapkan hati sendiri. Apakah penemuan makam lama ini berkait dengan kedatangan rombongan kami ke sekitar ini?

Sebenarnya ada hikmah besar kami sampai ke Langsa. Walaupun zahirnya ia berlaku kerana kami lewat berlepas dari Banda Aceh lalu masuk tengah malam baru selesai aktiviti di Bireuen menyebabkan kami sampai di Lhokseumawe jam 2 pagi sehingga tidak dapat penginapan, ia membolehkan saya menyambung perjalanan lebih 5 tahun lalu yang terputus.

Mereka yang telah membaca ketiga-tiga buku dalam siri trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" mesti tahu bahawa dalam perjalanan pertama saya ke Aceh yang dibuat Januari 2004, ketika darurat di bawah pihak tentera masih berkuatkuasa di seluruh wilayah itu saya setakat dapat sampai ke Langsa. Kemudian saya ditangkap pihak imigresyen lalu dihalau keluar! Kalau tidak kerana apa yang berlaku hari Rabu hingga awal pagi Khamis, mungkin perjalanan terbaru saya ke Aceh ini sampai paling jauh pun setakat makam Sultan Malikus Salih. Sebaliknya saya kini diberi peluang untuk menyambung kembali dari titik perjalanan dahulu.


Maka sebaik sahaja siap dari bangun pagi, sementara menunggu Kak Ann dan orang lain bersiap sedia, saya dan isteri bersama pemandu iaitu saudara Kiss pergi ke tengah bandaraya. Destinasi utama kami ialah Masjid Raya Langsa. Kenapa? Biar saya jawab dengan sedutan daripada buku kedua saya "Berpetualang ke Aceh: Membela syiar yang asal", daripada Bab 9, mukasurat 205-206...

--------------


Esok pagi Jumaat, selepas solat Subuh, Rasyid pun bergerak ke Aceh. Seperti biasa, dia sengaja menaiki kenderaan “lompat-lompat”, ambil van ke kota Binjai dan berhenti sarapan di sana, kemudian naik van lain ke Tanjung Pura lalu singgah bersolat Jumaat di Masjid Raya Azizi. Selesai itu, barulah ke Pengkalan Brandan untuk berjumpa kawan-kawan di masjid raya sana serta menunaikan solat Asar. Kawan-kawan ini sempat bergurau : “Kalau kamu tersangkut lagi di sempadan, jumpalah kami balik di sini ya!”

Selepas minum kopi dan menikmati sejenis makanan tempatan bernama ‘serabi’ di warung belakang masjid, anak muda inipun menuju ke jalan besar menghala ke Aceh. Setengah jam kemudian, dapatlah sebuah bas daripada Medan untuk masuk ke bumi Serambi Mekah. Walaupun bas bukan ekspres ini akan bergerak hingga ke Banda Aceh, destinasi terakhir di penghujung utara Sumatera lebih 400km ke utara, pemuda ini memilih untuk turun di Langsa, bandar terdekat di Aceh, sekitar 80km daripada sini. Entah kenapa, dia terasa perlu untuk ke sana dahulu walaupun destinasi utama sebenarnya ialah tapak kerajaan Samudera Pasai di Geudong, berhampiran bandar industri Lhokseumawe, 100km lagi ke utara Langsa.

Sepanjang perjalanan, hati Rasyid berdebar-debar... Tak henti-henti dia berdoa agar diberikan jalan masuk tanpa sebarang halangan. Sampai sahaja ke Besitang kira-kira 15km lagi dari sempadan, jantungnya mula berdegup kencang. Pemuda itupun memaksa dirinya tidur sambil menyerah kepada Ilahi. Bukan seperti percubaan pertama masuk ke Aceh dahulu di mana dia buat-buat tidur setelah bas ditahan askar, kali ini Rasyid memang mahu lelap. Biarlah tidak tahu apa yang berlaku sepanjang perjalanan ini asalkan dapat masuk ke sana... Dan kali ini pemuda itu betul-betul tertidur!

Sesekali, Rasyid terbangun dalam keadaan cemas, tersentak teringatkan sekatan askar apabila bas terhenjut-henjut di jalan yang kurang rata atau di selekoh... Terus dia melihat ke luar tingkap, sudah masuk Acehkah belum? Timbul pula rasa tidak confident. Maka anak Malaysia ini tidur lagi sambil cuba mententeramkan hati... Sampai satu ketika, langit semakin gelap menandakan masuk waktu Maghrib. Kelihatan rumah-rumah kampung serta pemandangan desa yang tidak pernah dilihat dalam perjalanan terdahulu. Apakah sudah sampai ke Aceh? Dia masih belum yakin lalu tidur lagi… Logiknya, biarlah tidak tahu apa-apa daripada dada berdebar sentiasa. Tidak lama kemudian, baru ternampak sebuah papan tanda mengatakan dia sudah berada di Temiang, Aceh. Timbul sedikit rasa lega...

Apapun Rasyid belum boleh betul-betul menarik nafas lega selagi tidak sampai ke Langsa. Dia pernah diberitahu, terdapat banyak lagi pos kawalan askar atau polis di sepanjang jalan besar daripada sempadan Sumatera Utara - Aceh sampai ke Banda Aceh. Maka belum tentu lagi selamat...

Sampai di sebuah pekan, bas ini berhenti. Ketika itu sudah agak malam. Alamak, hatinya berdebar lagi. Kenapa berhenti ini? Hendak kata sudah sampai Langsa ini nampaknya bukan Langsa... Rupa-rupanya pemuda itu perlu bertukar kenderaan kerana bas ini akan meneruskan perjalanan ke Banda Aceh melalui jalan lain. Setengah jam kemudian barulah dia sampai ke bandar Langsa, sahih, bukan mimpi atau angan-angan... Alhamdulillah, Rasyid telah berjaya melepasi sekurang-kurangnya dua atau tiga pos kawalan askar atau polis lalu berjaya bertapak di Aceh!

Ini adalah menara unik di hadapan Masjid Raya Langsa. Entah kenapa dahulu saya mengaitkannya dengan Masjid Putrajaya. Sambung sedutan...

---------------


Malam itu dia duduk termenung lama di tangga Masjid Raya Langsa, masjid besar cantik yang memiliki kubah seperti sebuah mahkota raja-raja... Terasa seperti sedang bermimpi pula, sama rasanya semasa kali pertama sampai ke London 13 tahun lalu. Di hadapannya pula berdiri sebuah menara unik, berkubah warna merah jambu dengan rekabentuk seperti kelopak-kelopak kecil menjulur keluar daripada sekeliling sisinya.

Tiba-tiba Rasyid deja vu lagi. Seperti pernah nampak menara unik ini dalam mimpi atau bayangan lampau... Hmm... Rasanya pernah juga dilihat secara zahir tetapi di mana ya?. Dia mula mengimbas kembali bentuk-bentuk bangunan yang pernah menarik perhatiannya sepanjang hidup. Banyak... Beribu-ribu kerana graduan Matematik berjiwa seni ini agak peka terhadap rekabentuk yang terserlah, daripada berbagai rekabentuk masjid baru dan lama di merata Semenanjung Malaysia hingga ke bangunan-bangunan pencakar langit di Eropah seperti Menara Natwest di London... Teringat juga sebuah bangunan yang kelihatan seperti gereja dari jauh tetapi rupanya bangunan moden setinggi 70 tingkat di Frankfurt, Germany.

Hah... baru ingat. Menara unik di Langsa ini bentuknya lebih kurang seperti Masjid Jamek Putrajaya di hadapan bangunan Jabatan Perdana Menteri. Memang ada persamaan dari segi rekabentuk yang dikatakan berasal dari Timur Tengah, juga warnanya yang merah jambu... Bercorak-corak dengan motif tertentu, siap dengan bentuk kelopaknya sekali. Bezanya, bangunan di hadapan ini sedikit “kurus” dan ia sebenarnya sebuah menara azan yang dikelilingi kolam-kolam air yang mengandungi ikan selain berfungsi sebagai tempat wudhuk, ambil air sembahyang orang ramai.

Ini adalah kolam air yang dimaksudkan. Untuk melihat lagi gambar-gambar dan cerita berkaitan tentang menara ini juga Masjid Raya Langsa itu sendiri, sila lihat artikel Menara hadapan Masjid Raya Langsa (The tower in front the main mosque of Langsa) dan Masjid Raya (Main mosque of) Langsa blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART) . Kita sambung lagi sedutan berkenaan...

-----------------


Tiba-tiba Rasyid terfikir, apakah wujud makna tersirat mengaitkan bangunan di Masjid Raya Langsa ini dengan Masjid Jamek Putrajaya? Jika menara unik ini dikelilingi kolam air wuduk, masjid Putrajaya pula dikelilingi tasik besar buatan manusia. Jika Masjid Putrajaya berhadapan bangunan Jabatan Perdana Menteri yang lebih besar dan terletak lebih tinggi dengan kubah besar berwarna hijau terserlah, menara azan di Langsa ini pula berhadapan dengan masjid besar berkubah tinggi seperti mahkota raja-raja. Tetapi jika Masjid Putrajaya boleh diibaratkan seperti menara di Aceh ini, bukankah ia sepatutnya berada di bawah naungan mahkota yang berlandaskan roh Islam? Seperti naungan raja-raja, contohnya Sultan-sultan Aceh dahulukala yang amat memuliakan Syariat Rasulullah SAW.

Secara zahir dan simbolik, masjid di Malaysia itu telah diletakkan di bawah bangunan kerajaan yang melambangkan sistem demokrasi ciptaan Yahudi yang boleh dikuasai mana-mana manusia buruk akhlak... Asalkan mereka pandai bertopengkan sifat-sifat mulia dan berjaya mengambil hati rakyat lalu memenangi pilihanraya. Pemuda itu teringat kitab Tajus Salatin yang bermakna “Mahkota Raja-raja”, kitab yang mengandungi panduan untuk menjadi raja-raja yang mulia berdasarkan amalan-amalan Tasawuf yang suci lagi luhur... Bukan seperti buku The Prince karangan pemikir politik Itali Niccolo Machievelli yang menggalakan manusia bersifat serigala agar menyorok di sebalik bulu kambing biri-biri... Matlamat menghalalkan cara menyebabkan agama, bangsa dan negara boleh dijual-beli.


Di ruang tengah dalam bangunan menara inilah saya pernah bermalam 3 malam di Langsa dalam perjalanan ke Aceh yang lalu. Di sini dan di masjid hadapanlah berlaku beberapa pengalaman dan dialog yang turut dirakam kembali dalam siri buku "Berpetualang ke Aceh" iaitu pada buku kedua diikuti buku ketiga yang memiliki sub-title atau tajuk kecil "Sirih pulang ke gagang?".Dalam lawatan kali ini, saya turut merakamkan gambar kilasan cahaya dari air kolam demi mengingatkan keadaan yang berlaku dahulu. Ini pada waktu siang, bayangkan bagaimana rupanya pada waktu malam! Saya sambung sedutan ya... daripada mukasurat 209 iaitu mukasurat terakhir dalam Bab 9...

----------------


Malam itu, Jumaat malam Sabtu, 16 haribulan Januari 2004 bersamaan 24 Zulkaedah 1424 Hijrah, buat pertama kali dalam hidupnya Rasyid merasa tidur di Aceh, tanah tumpah darah asal nenek moyangnya yang sudah lama ingin dijejaki. Lebih seronok lagi, dia mendapat tempat di ruang dalam menara azan yang rupanya seakan-akan Masjid Putrajaya “kurus” tadi!

Ruang yang menjadi tempat tidur serta penginapan penjaga masjid, Che Mat dengan seorang lagi pengunjung tetap masjid iaitu Abang Baktiar ini dikelilingi pagar-pagar besi sebagai sempadan, juga air kolam yang melantunkan kilasan cahaya menari-nari mengikut riak dan alunan air di permukaan sampai ke dinding dan siling menara. Terasa seperti berada di dalam air pula... Agaknya inilah yang dirasakan seorang moyang Raja-raja Melaka dahulukala iaitu Raja Suran... Mengikut ceritanya, raja besar benua Hindi berketurunan Iskandar Zulkarnain ini turun menziarahi kerajaan laut dengan memasuki peti kaca istimewa seperti kapal selam purbakala!

Hmm... Seronok juga melayan perasaan dalam menara ini, seolah-olah berbaring di bawah laut. Satu sahaja masalahnya - terlalu banyak nyamuk bermaharajalela, ganas-ganas dan besar-besar belaka, seperti nyamuk tiruk pun ada. Apapun, masalah ini dapat diatasi dengan menyapu “Autan”, sejenis krim anti-nyamuk yang ada dijual merata. Lagipun perasaan gembira amat yang terpancar akibat berjaya masuk ke Aceh mengatasi segala-galanya.

Alhamdulillah, setelah percubaan pertama terhalang seminggu lalu, Rasyid dapat juga masuk ke sini. Bayangkan, setelah lebih dua minggu meninggalkan hiruk-pikuk Kuala Lumpur, setelah lebih setahun berangan-angan hendak ke kembali ke tanah asal nenek moyangnya, setelah seumur hidup teraba-raba mencari asal-usul diri di merata ceruk rantau sampai ke benua Eropah, dia sekarang berada di bumi bertuah ini... Allah!

Walaupun ia cuma di Langsa, 40km sahaja daripada sempadan Aceh- Sumatera Utara, pada anak muda kelahiran Muar, Johor ini, dia sudah pun berada di dalam lingkungan wilayah asal keSultanan lama Perlak yang pernah ditinggalkan Keramat Kuala Bidor 1,000 tahun lalu. Dan ini juga termasuk di dalam lingkungan kerajaan Samudera Pasai yang diasaskan Sultan Malikus Salih lebih 700 tahun dahulu kerana Perlak telah diserapkan ke dalam kerajaan tersebut penghujung abad ke 13 Masihi. Dalam sedar tidak sedar, tiba-tiba terpacul keluar daripada mulutnya perkataan ini: “Menjunjung kasih nenda, cucunda sudah hampir kembali ke pusat tanah air sejati... Tunggulah cucunda sampai ya... Insyaallah tak lama lagi?”Ini adalah pemandangan bandaraya Langsa dari tingkat 2 menara. Dalam perenggan terakhir sedutan tadi, melalui watak Muhammad Al-Aminul Rasyid yang dijadikan hero cerita "Berpetualang ke Aceh" ada disebut betapa tingginya harapan saya untuk sampai ke makam Sultan Malikus Salih. Siapa sangka, lebih 5 tahun kemudian baru saya akan sampai... tapi ini sudah melangkaui cerita...

Selepas melawat Masjid Raya Langsa dan menara di hadapannya, saya pergi pula ke sebuah masjid kecil di pinggir bandaraya untuk menziarahi makam keluarga para pemerintah tradisional Langsa. Saya cuma mengulangi ziarah yang pernah dibuat Januari 2004 lalu. Tak sangka pula ketika singgah di sebuah kedai berdekatan untuk bertanyakan arah, seorang pemuda yang menjaga kedai mengenali muka saya... kerana makam-makam itu ialah makam keluarganya dan dia masih ingat pernah nampak saya ke sana lebih 5 tahun lalu, Masyaallah!

Dengan ini tamatlah penceritaan setakat ini. Saya akan meletakkan beberapa buah gambar serta cerita berkaitan di blogspot untuk menyatakan perjalanan ke Perlak. Untuk pengetahuan, dari Langsa inilah saya betul-betul dapat menyambung titik perjalanan lalu kerana lebih 5 tahun lalu, selepas bermalam 3 malam di Langsa, ketika hendak ke Perlak lah saya ditahan pihak imigresyen lalu dihantar dan dihalau keluar dari Aceh. Apa ada di Perlak? Ingat cerita dalam buku pertama saya "Berpetualang ke Aceh: Mencari diri dan erti", pada bab bertajuk "keSultanan Perlak : Bermulanya sebuah cerita". Sekian! :]

Tiada ulasan: