Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-


Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Saturday, January 03, 2015

Ke utara menutup kalendar 2014 - Langgar, Kota Siputih, kesan arkeologi Sungai Batu

Alhamdulillah. Hari ini 3 Januari 2015 bersamaan 12 Rabiul Awal 1435 Hijriah kita menyambut hari Maulidur Rasul memperingati kelahiran junjungan besar kita Nabi Muhammad SAW. Biarlah disambung cerita daripada Ke utara menutup kalendar 2014 - Ke Kedah setelah 4 tahun....


Pagi Jumaat 26 Disember 2014. Kelihatan anak-anak masih tidur di dalam sebuah bangunan kayu lama yang unik.


Ia adalah masjid lama yang juga dikenali sebagai Surau Tuk Janggut di Langgar, Alor Setar. Kami sekeluarga telah berehat melepaskan penat lelah malam Jumaat di tempat yang ada keberkatan ini. Sempat memanjat naik menara yang katanya adalah menara nobat lama Kesultanan Kedah melihat pemandangan sekeliling sambil mengelak serangan penyengat. Lihat artikel Looking from tower of an old mosque in Langgar, Kedah di blogspot BERPETUALANG KE ACEH.
.

Masjid atau surau lama ini terletak cuma 100 meter dari kawasan pemakaman diraja Kedah. Masuklah sebentar untuk menziarahi makam-makam. Lihat Visiting Kedah royal mausoleum at Langgar


Kemudian kami pergi ke satu surau batu di bahagian lain Langgar di mana saya dan isteri pernah beriktikaf 3 malam semasa bulan Ramadhan menurut petunjuk dalam mimpi isteri. Ini berlaku 4 tahun lalu, ketika seorang anak kami, Rasyid baru berumur 10 bulan. Beliau telah bersama kami bermalam di kawasan lantai yang kelihatan. Lihat artikel lama Mencari jejak Merong - Pokok besar, Alor Setar dan surau tepi kubur.


Dekat surau ada makam yang dipercayai berusia lebih 1,000 tahun. Sedikit penerangan ada dibuat pada artikel Mencari jejak Merong : Sheikh Abdul Qadir Shah Alirah, Sultan Siam-Kedah atau Sultan Perlak, kerajaan lama Aceh?


Selepas itu baru kami meninggalkan Langgar dengan mengambil jalan ke utara bandar raya Alor Setar.


Dari situ kami masuk jalan ke Kangar. Terlihat masjid agak menarik ini. Lihat artikel Masjid (Mosque of) Kampung Kubang Siam di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART).


Di belakang kelihatan bukit batu kapur besar yang dipanggil Gunung Keriang. Teringat lawatan 4 tahun lalu. Lihat Mencari jejak Merong : Gunung Keriang... bayangan kerajaan Aceh di Kedah?.


Tujuan kami mengambil jalan ke Kangar adalah untuk pergi ke makam Puteri Lindungan Bulan di Kota Siputih. Kami diberitahu oleh penjaga makam di Langgar bahawa jalan paling mudah adalah menghala ke Kangar kemudian masuk satu jalan pendalaman. Tengok-tengok teruk juga kami nak mencarinya, kalau tanya pada anak muda seorang pun tak tahu, tanya orang tua mereka tahu tapi kita pula boleh keliru dengan arah yang diberikan. Rupa-rupanya Kota Siputih terletak berdekatan pekan Padang Sera. Setelah menyemak dengan Google Earth saya dapati, kalau dari Alor Setar lebih senang jika mengambil jalan dari Jitra.


Sampai aje kawasan kota yang meliputi sebuah bukit kecil berehat sebentar minum air. Di sini baru saya tahu kota telah dibina lebih 700 tahun lalu. Lihat Kota (Fort of) Siputih, Kedah.


Di dalam kawasan kota iaitu di puncak bukit pula terdapat makam Puteri Lindungan Bulan. Saya sudah lama mendengar cerita tentangnya tetapi tidak mahu menziarahi kerana ada cerita tidak elok melibatkan puteri, cerita yang memburukkan Raja Aceh, datuk nenek moyang saya. Cuma semasa di Langgar baru saya mendapat rasa, lupakanlah hal lama itu. Biar kita berdamai, biar saya menziarahi makam lama ini. Lihat Makam (Tomb of) Puteri Lindungan Bulan.


Selesai itu kami pun menghala kembali ke Alor Setar.


Melihat azan solat Jumaat baru berkumandang di Masjid Zahir saya fikir elok diteruskan perjalanan ke selatan. Mungkin boleh solat di masjid lain. Lagipun saya sedang musafir, tidak wajib bersolat Jumaat. Kami cuma berhenti sebentar mengambil gambar sungai sebelum meninggalkan Alor Setar. Lihat Kedah river from mid-town Alor Setar.


Selepas solat Jumaat kami singgah di Guar Chempedak untuk satu urusan.
Kemudian menghala ke Yan melepasi bahagian utara Gunung Jerai, berhenti sebentar mengambil gambar menghadap gunung.


Kalau ikut rancangan mahu naik ke puncak paling lewat hari Sabtu. Kali terakhir kami naik adalah 4 tahun lalu. Lihat Mencari jejak Merong - Keistimewaan Gunung Jerai. Kemudian kami mendapat berita jalan kurang elok akibat hujan selalu turun di atas sana. Tak mengapalah kalau begitu. Lain kali insyaallah baru naik lagi.


Di Yan kami berhenti sebentar sebelum ke destinasi sebenar, rumah seorang kawan di Ruat sekitar 2-3 km ke selatan pekan.


Selepas minum petang terus ke selatan melepasi lereng barat Gunung Jerai, berhenti sebentar melihat pemandangan di Tanjung Jaga...
Masuk ke pekan Merbok di selatan gunung kami sekadar lalu...


Terus ke kawasan yang dipanggil Bujang...


Masuk jalan kampung kemudian sawah untuk sampai ke makam Sultan Muzaffar Shah I, dikatakan raja pertama Kedah memeluk Islam.


Inilah kali pertama Johan yang berumur 2 tahun 10 bulan menziarahi makam ini. Makam dan bangunannya kelihatan berwajah baru. Lihat Rupa baru makam Sultan Muzaffar Shah I Kedah (New look of tomb of Sultan Muzaffar Shah I Kedah)Cuma pada saya pemandangan sekarang tidak secantik dahulu. Pokok-pokok kelapa sawit yang sudah besar menghalang pemandangan terus ke Gunung Jerai. Bandingkan dengan keadaan pada artikel Mencari jejak Merong : Sultan Muzaffar Shah I Kedah... betulkah baginda juga adalah Merong Mahawangsa?


Kami meninggalkan makam melalui laluan lain yang boleh membawa ke jalan besar.


Sekitar 2 km perjalanan sampailah ke tapak arkeologi Sungai Batu yang terletak betul-betul di tepian jalan.


Ketika kali terakhir lalu di sekitar ini tahun 2010, tapak arkeologi Sungai Batu baru dalam proses ekskavasi awal. Kini sudah banyak ditemui lalu dibuka kepada umum. Ada relau-relau pembuatan besi dari abad ke-2 Masihi malah tinggalan bangunan dipercayai berusia 2,500 tahun yang harus dapat mengubah sejarah negara kita! Lihat Tapak arkeologi (Archeological site of) Sungai Batu, Kedah diikuti Lagi tapak arkeologi (More archeological site of) Sungai Batu, Kedah.Selepas itu kami berpatah balik ke Merbok untuk berehat, mandi dan bersolat. Lihat Masjid jamek (Main mosque) of Merbok. Malam selepas Isyak kami ke sebuah rumah unik di Lembah Bujang untuk berbincang dengan pemiliknya tentang penganjuran acara terbaru HIKMAH, insyaallah 2 minggu lagi. Lihat artikel HIKMAH Lembah Bujang - Anak-anak Kedah sudah bersedia untuk menjayakannya di blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).
.


No comments: