Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Khamis, November 13, 2014

Seminar dan Pameran Sejarah Tenggelam dan Munculnya Kuala Kubu - Lukisan terukur dan buaya putihSampai masa untuk masuk ke dalam dewan mengikuti seminar.


Oleh kerana kami sampai lambat iaitu hampir jam 11 tidak ada lagi salinan atur cara kecuali di meja pendaftaran.


Masuk ke dewan pula setelah setengah jam berlegar-legar melihat pameran.


Ketika itu sesi pembentangan pagi sudah selesai, tinggal bahagian soal jawab yang digunakan sesetengah orang untuk mengemukakan pandangan atau kajian sendiri.

Tidak lama kemudian sampai waktu rehat pagi. Katanya rehat cuma 7-9 minit sahaja. Tetapi saya pula terasa gatal untuk keluar lalu menuju ke masjid Darul Quran, duduk agak lama di sana sambil menikmati pemandangan tasik di sebelah. Lihat artikel Masjid (Mosque of) Darul Quran, Kuala Kubu di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART) dan Lakeside views at Darul Quran mosquedi BERPETUALANG KE ACEH.


Akibatnya saya masuk ke dewan jam 12.15.


Ketika itu Dr Norafidah Abd Ghafar daripada Fakulti Bina Alam, Universiti Malaysa baru sahaja memulakan pembentangan bertajuk "Memelihara Warisan : Lukisan Terukur".
Secara rata ia adalah tentang usaha mengumpul data tepat dimensi atau panjang/lebar/tinggi setiap bahagian bangunan warisan yang ada di Kuala Kubu lalu membentuk lukisan 3D yang menggambarkan dengan teliti suatu bangunan mengikut skala. Data boleh digunakan untuk membentuk simulasi dalam komputer.


Habis sahaja pembentangan terus masuk sesi soal jawab. Nampaknya saya telah terlepas pembentangan bertajuk "Sejarah Kuala Kubu dalam Sastera" oleh seorang penulis bernama Mohammad Kholid Hamzah.


Saya menyedari ini apabila seorang hadirin membangkitkan persoalan tentang binatang mistik buaya putih. Walhal ini tidak disentuh langsung dalam pembentangan yang sempat saya ikuti.


Apabila Kholid bangkit untuk menjelaskan persoalan baru saya tahu perkara ini dibangkitkan beliau dalam pembentangan. Rupa-rupanya beliau ada menyebut tentang satu mitos tempatan di mana seorang wanita dari Pahang telah melahirkan seorang bayi manusia berserta seekor anak buaya. Selepas wanita itu meninggal dunia buayatersebut dibawa oleh 'adik'nya ke suatu pertemuan sungai. Jadilah ia buaya putih yang menurut ceritanya pernah menetap di dalam empangan besar yang pernah wujud di Kuala Kubu lebih seabad lalu.Tiada ulasan: