Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Jumaat, April 26, 2013

Ziarah dan umrah 2013 - Masjid Nabawi, Raudhah dan tempat-tempat menarik di sekeliling

Assalamualaikum semua. Pada artikel Car Book Sale, Hari buku sedunia dan kaki terpele'ot yang dibuat hari Selasa ada disebut bahawa saya mengalami kecederaan kaki akibat tergelincir ketika melompat di Perpustakaan Negara. Esoknya setelah dibuat x-ray ternyata saya mengalami keretakan tulang bukulali lalu harus disimen hingga ke peha. Keadaan ini menyulitkan saya untuk menyambung penceritaan ziarah dan umrah 2013. Namun sejak malam Jumaat saya telah berusaha lalu berjaya menyiapkan 16 buah artikel sokongan di blogspots saya yang lain. Sekarang barulah penceritaan boleh disambung dari artikel sebelumnya, Ziarah dan umrah 2013 - Sampai Jeddah setelah lebih 26 jam tertunda....


Setelah lebih 4 jam perjalanan bas dari Jeddah kami pun sampai ke Madinah selepas jam 9 pagi. Lihat artikel Going to Medina di blogspot BERPETUALANG KE ACEH. Selepas berehat sejam dua di hotel sambil mengecas bateri kamera saya pun mengorak langkah untuk melihat Madinah. Tempat pertama tentunya Masjid Nabawi, masjid Nabi.


Hotel kami terletak cuma 200 meter dari perkarangan masjid. Untuk hari pertama di Madinah ini saya mahu berjalan sendirian lalu menyuruh isteri mengisi masa bersama kawan-kawan perempuan sejemaah.


Sambil beribadah saya mahu mengambil gambar dalam masjid sebanyak yang mungkin. Saya ingat, pada lawatan tahun 2005 asyik ditahan dan ditanya penjaga masjid jika ada membawa kamera. Jika ada mereka menyuruh kita meninggalkannya di luar. Penjaga malah sanggup menggeledah beg kecil juga melihat jika ada disorokkan kamera di celah kasut dan lain-lain tempat. 

Memikirkan ini saya telah membeli telefon bimbit baru yang memiliki kamera beresolusi rendah. Sambil itu saya juga membawa kamera digital beresolusi tinggi untuk gambar lebih cantik. Kalau lepas dapatlah ambil gambar cantik, kalau tidak, gambar telefon pun jadilah sebab mereka tidak boleh menahan kita dari membawa telefon masuk ke dalam masjid kerana ia keperluan umum. Selepas itu saya bercadang untuk mencari sejumlah masjid bersejarah yang saya dapat tahu wujud di sekeliling tetapi tidak pasti lokasinya. Lain kali bila dah tahu kedudukan bolehlah dibawa isteri...


Alhamdulillah, saya dapat masuk ke dalam masjid tanpa ditanya mahupun ditahan. Rupanya ramai juga orang dapat masuk membawa kamera kecil ataupun compact.  Bukan itu sahaja. Tanpa disedari saya dapat masuk ke kawasan Raudhah yang disebut Nabi Muhammad SAW sebagai sebuah taman dari syurga. Memang saya mahu menuju ke tempat yang menjadi rebutan orang ramai mendapatkan berkat itu tetapi tidaklah terlalu awal. Sepanjang ingatan, saya cuma berjaya masuk selepas solat Zuhur walhal saya sebenarnya telah menjejakkan kaki lebih awal tetapi baru malam semalam saya tersedar, ketika membuat artikel Masjid (Mosque of) Nabawi  di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART).


Artikel itu menunjukkan keadaan dalam masjid sebelum Zuhur. Selepas itu saya keluar dari pintu timur yang menghadap tanah perkuburan Baqi'.


Saya teringin untuk menziarahi makam tertentu di dalam sana. Tetapi tanah perkuburan sedang ditutup.


Sampai waktu Zuhur saya kembali masuk ke Masjid Nabawi. Selepas itu baru saya betul-betul mencuba untuk masuk ke Raudhah (masuk sebelum itu memang tidak disengajakan dan tidak dirancang malah tidak disedari sehinggalah disemak kembali gambar-gambar malam semalam). Lihat artikel Finding a way to Raudhah inside the Masjid Nabawi.


Seperti biasa, saya akan keluar masjid melepasi makam Nabi Muhammad SAW yang terkandung di sebalik panel-panel besi ini. Turut terdapat di belakang adalah makam Saidina Abu Bakar as-Siddiq dan makam Saidina Umar al-Faruq.


Selepas makam baru kita dapat keluar dari pintu Baqi' yang terletak di timur atau sisi kiri masjid menghadap tanah perkuburan Baqi'. Apabila mendapat ia masih tertutup saya melihat ke dalam dari satu sisi. Lihat Tanah perkuburan (Burial ground of) Baqi'.
.


Selepas itu saya kembali ke sisi kiri masjid lalu menuju ke utara. Terlihat sebuah masjid lain berdekatan lalu singgah ke situ. Lihat Masjid (Mosque of) Imam Bukhari


Selepas itu saya terlihat sebuah lagi masjid lebih jauh ke utara. Lihat Masjid (Mosque of) Abu Dzar al-Ghifari.


Dari situ saya mengambil jalan ke barat  melepasi hotel lalu membelok ke selatan menyusuri sebuah jalan yang terletak selari dengan sisi kanan Masjid Nabawi. Ketika itulah saya terlihat satu tempat bersejarah di mana Saidina Abu Bakar dikatakan diangkat menjadi khalifah. Lihat (The place called) Sokaifat Bani Saedah.


Dengan menyusuri jalan itu juga saya dapat melawat 3 buah masjid bersejarah yang terletak berdekatan antara satu sama lain. Lihat Masjid (Mosque of) Saidina AliMasjid (Mosque of) Saidina Abu Bakar dan Masjid (Mosque of) Ghamama.
Namun saya masih belum puas hati. Saya terlihat sebuah lagi masjid tetapi terletak sedikit jauh ke selatan.

Saya sanggup masuk ke dalam walaupun kawasan pagarnya sudah ditutup kepada awam kerana kerja-kerja pembangunan di sekeliling masjid. Ternyata saya tidak membuat keputusan yang salah kerana ia juga memang masjid bersejarah. Lihat Masjid (Mosque of) Saidina Umar.


Seterusnya saya ke Masjid Bilal yang sudah dipastikan kedudukannya ketika bas dari Jeddah menghampiri hotel. Terjumpa dahulu sebuah lagi masjid. Lihat Masjid (Mosque of) Zilnurin dan Masjid (Mosque of) Bilal.


Saya bersolat Asar di Masjid Bilal sebelum menuju kembali ke Masjid Nabawi yang terletak lebih 500 meter ke utaranya. Ketika itulah saya terlihat ramai orang baru habis bersolat Asar di masjid Nabi berpusu-pusu masuk ke tanah perkuburan Baqi' yang sudah dibuka.


Saya pun mengikut sama masuk. Walaupun tanah perkuburan memang dibuka pada waktu-waktu tertentu, cuma orang lelaki sahaja dibenarkan masuk. Polis dan penjaga pula melarang orang ramai daripada terlalu bertumpu pada mana-mana makam atas alasan takut berlaku syirik.


Adapun tujuan utama saya ke Baqi' adalah untuk menziarahi makam cucu sulung Rasulullah SAW iaitu Saidina Hassan. Orang ramai cuma dibenarkan melihat dari jauh, mungkin kerana di sebelah makam tersebut terdapat makam 3 orang lagi keturunan Nabi yang diangkat tinggi oleh penganut Syiah. Lihat Makam Saidina Hassan dan sejumlah keluarga Nabi (Tomb of Saidina Hassan and a number of the Prophet's family). Apapun Baqi' memang sebuah tempat bersejarah kerana ramai sahabat Nabi dimakamkan di sini. Lihat Looking inside Baqi'.


Selepas itu saya berehat di hotel. Masuk waktu malam baru saya berjalan lagi ke Masjid Nabawi. Sungguh meriah suasana masjid ketika itu. Lihat Masjid Nabawi at night.


Saya dapat masuk ke Raudhah lagi malah bersolat Isyaq berjemaah betul-betul di hadapan Mihrab Nabi.

Saya juga berpeluang beramal di bahagian Raudhah yang terdekat dengan Makam Nabi.


Ketika keluar lagi, saya terasa mahu mengambil gambar diri sendiri di hadapan makam...


Walaupun sudah keluar saya masih tidak puas berada di sekitar lalu berbaring malah tidur sebentar di hadapan masjid. Sesungguhnya saya kepenatan tetapi puas. Apabila disemak dengan program Google Earth, dari siang saya sudah berjalan kaki sekitar 10 km sebelum terbaring begini. Kemudian saya harus berjalan  lagi 850 meter untuk kembali ke hotel di mana berlaku pula satu hal yang akan diceritakan pada artikel akan datang, satu hal yang menyebabkan saya hampir-hampir mengambil-alih tugas penuh seorang mutawif... :]


Tiada ulasan: