Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Khamis, Ogos 25, 2011

Mengingati 500 tahun kejatuhan Kota Melaka ke tangan penjajah Barat

Saya agak confused ni. Setelah'bertanya' pada Encik Google saya mendapati ada tarikh berbeza-beza tentang kejatuhan Kota Melaka ke tangan Portugis. Ada yang menyebut 10 Ogos 1511, ada 24 Ogos ada 25 Ogos. Yang pasti ia berlaku bulan Ogos 500 tahun lalu maka itu saya rasa tak salah untuk memakai tajuk di atas untuk artikel baru yang ditulis berdasarkan koleksi gambar bulan ini...


Adapun artikel Dari Masjid Wilayah ke Angkasapuri yang dibuat siang tadi merujuk pada aktiviti hari pertama dan kedua bulan Ramadhan. Hujung minggunya pula kami anak beranak meninggalkan rumah lewat malam lalu masuk ke Melaka.


Niat kami mahu beriktikaf sebentar di Masjid Kampung Hulu.Selepas itu sahur di warung berdekatan.


Seterusnya kami pergi ke Kampung Ketek dalam kegelapan malam.


Duduk sebentar di tangga rumah ini sebelum masuk ke makam Sheikh Shamsuddin Pasai.


Ini pula adalah tokong di hadapan.Kemudian kami menziarahi makam Hang Kasturi.


Lalu di Jonker Walk kelihatan tempat ini.


Nampaknya ia adalah taman kecil dengan beberapa patung binatang.


Kami kembali ke Masjid Kampung Hulu untuk solat Subuh. Oh, sebelum itu sempat menziarahi makam Hang Jebat tapi seperti di makam Sheikh Shamsuddin saya tak ambil gambar kerana terlalu gelap... saya pula tidak berapa suka mengambil gambar menggunakan flash...


Selepas solat kami berehat sehingga matahari naik.


Timbul rasa untuk melihat tempat-tempat bersejarah di Bandar Hilir termasuk Sungai Melaka. Lihat artikel Melaka river from a part of Bandar Hilir di blogspot BERPETUALANG KE ACEH.Berhenti juga di kawasan tempat bangunan tinggalan Belanda, satu lagi kuasa penjajah Barat yang pernah menduduki Melaka, selepas mengalahkan Portugis dengan pertolongan Johor 1641. Lihat Early morning at the Stadthuys.

Terlihat replika sebahagian tembok Kota Melaka yang dibina di atas runtuhan lama. Lihat artikel Kota (Fort of) Melaka di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART).


Menarik juga pemandangan sekitar ini.

Kelihatan juga replika yang kalau tak salah adalah kinchir air zaman kegemilangan Melaka lebih 500 tahun lalu (sebelum kejatuhan Kota Melaka ke tangan penjajah).

Tidak lama kemudian hujan pun turun dengan lebatnya.
Perjalanan selatan diteruskan masuk ke Johor.


Berhenti sebentar di tempat rehat berdekatan sempadan negeri di jalan lama. Lihat Kesang river from the rest area off the old trunk road.


Kemudian baru masuk ke Muar untuk kembali ke kampung ibu. Untuk pengetahuan dahulu daerah Muar bermula dari selatan sempadan Melaka, beberapa tahun lalu baru ia dipecahkan dengan bahagian ke utara Sungai Muar dijadikan daerah baru Ledang.


Al-Rasyid di hadapan stesyen bas antara bandar di Bentayan, Muar, satu kawasan yang pernah dijadikan kubu terakhir penentangan orang Melayu Melaka terhadap pencerobohon Portugis 1511.Tiada ulasan: