Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Rabu, November 03, 2010

Lawatan tak dijangka ke Brunei - Kota Batu, Sultan Bolkiah dan Pulau Chermin

Hmm. Nampaknya siri "Lawatan tak dijangka ke Brunei" ni sedang dalam mood laju. Setelah perhatian dialihkan ke arah lain lebih seminggu tiba-tiba ia muncul kembali dengan 2 artikel baru dalam 2 hari dan kini artikel seterusnya menyusul pula hari ini. Bukan apa... saya mahu cepat melepaskan bab tertentu dari dada. Selepas ini bolehlah mengalihkan perhatian lagi untuk penulisan lain juga apa yang mahu dibuat sempena cuti Deepavali Jumaat ini.

Rabu 4 haribulan Ogos 2010, satu sesi perjalanan baru bermula.


Seperti biasa kami dijemput dari tempat penginapan, kali ini oleh Mariam dan Jep terus melepasi Bandar Seri Begawan.

Seperti perjalanan hari kedua kami menghilir Sungai Brunei.


Tetapi kali ini kami berhenti di satu tempat bersejarah yang dipanggil Kota Batu.Apa ada di Kota Batu? Sila baca artikel-artikel berikut yang dibuat di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART) tadi mengikut turutan...


Kota Batu, pusat pemerintahan lama Brunei (the old ruling centre of Brunei)

Tapak (Site of) Kota Batu I

Perkuburan lama (Old graveyard of) Kota Batu


Namun paling utama kami mahu menziarahi makam ini, makam Sultan Bolkiah. Oh, ketika ini Hajah Sopiah yang menaiki kereta lain sudah muncul bersama Sobrina. Untuk pengetahuan Sultan Bolkiah yang merupakan cucu Sultan Syarif Ali sering dianggap sebagai penakluk dan Sultan teragung kerajaan Brunei Darussalam. Kerana semasa pemerintahan bagindalah penguasaan Brunei menjangkau seluruh pulau Brunei sehingga setiap pelusuk kepulauan Filipina. Lihat Makam (Tomb of) Sultan Bolkiah.

Melihat pencapaian baginda, mungkin orang akan berkata Sultan Iskandar Mahkota Alam yang di Aceh itu menurut jejak langkah Sultan Bolkiah. Namun pengaruh Mahkota Alam yang hidup lebih 100 tahun kemudian nampaknya lebih menyeluruh. Selain pernah menakluki hampir seluruh pulau Sumatera dan Semenanjung Tanah Melayu, pengaruh Sultan teragung Aceh ini menjangkau jauh ke pulau Borneo sehingga batu Tarsilah Brunei sendiri menyebut baginda dapat menentukan siapakah yang layak memerintah di sini. Lihat bahagian akhir artikel Pameran di Muzium Brunei (Exhibits at Brunei Museum) 2.


Dari makam Sultan Bolkiah kami pergi ke Muzium Teknologi Melayu.


Pameran yang ada agak menarik. Lihat Muzium Teknologi Melayu (Malay Technology Museum), Brunei.
Perjalanan menghilir Sungai Brunei diteruskan. Sampai ke satu bahagian saya turun kereta untuk meninjau...
Punyalah nak meninjau sampai turun di tepi rumah orang.


Bukan apa, saya mahu melihat sebuah pulau yang dipanggil Pulau Chermin.

Ke hadapan sedikit baru saya tersedar ada tempat lebih elok untuk melihat pulau. Lihat artikel The island called Pulau Chermin di blogspot BERPETUALANG KE ACEH.

Apa istimewanya pulau ini? Dari segi sejarah rasmi biar dicopy and paste isi dari website Pusat Sejarah Brunei...


PULAU CHERMIN terletak di Kuala Sungai Brunei yang bertentangan dengan Pulau Keingaran. Sebelah barat Pulau Cermin terletaknya Tanjong Kindana yang dipisahkan oleh satu kawasan perairan dinamakan Pasir Si Bubu. Pada 29 Ogos 2003 serombongan penyelidik dari Pusat Sejarah Brunei yang terdiri daripada Awang Haji Su’ut bin Haji Ahmad dan Awang Haji Mohd. Noor Irwan bin Haji Osmar serta Awang Mohd.Zefri Ariff bin Zain Ariff dan Awang Shahdi bin Metussin dari Universiti Brunei Darussalam telah mengadakan penyelidikan dan penggambaran di Pulau Chermin. Ketika berada di sana rombongan membuat rakaman gambar video dan pegun terhadap lokasi-lokasi tertentu di darat dan laut pulau berkenaan.

Walaupun tidak banyak ditemui kesan-kesan sejarah di pulau berkenaan tetapi peristiwa perang saudara yang berlaku di pulau itu pada abad yang ke-17 tetap terpahat dalam sejarah Brunei. Pulau Chermin pernah didiami oleh Sultan Abdul Hakkul Mubin (Sultan Brunei yang ke-13) iaitu atas cadangan Pengiran Bendahara Muhyiddin dengan alasan Bandar Brunei pada ketika itu tidak aman disebabkan kekacauan oleh orang-orang darat. Apabila Sultan Abdul Hakkul Mubin bersemayam di pulau itu, maka Pengiran Bendahara Muhyiddin pun mengisytiharkan dirinya menjadi Sultan Brunei dengan gelaran Sultan Muhyiddin. Oleh yang demikian pada ketika itu Brunei mempunyai dua orang Sultan. Sultan Muhyiddin yang mengisytiharkan diri menjadi Sultan itu semata-mata bertujuan menuntut bela di atas kematian ayahnda mertua baginda, Sultan Muhammad Ali yang dibunuh oleh Sultan Abdul Hakkul Mubin ketika menjadi Pengiran Bendahara dan seterusnya mengambil alih pemerintahan dengan menggelarkan diri baginda Sultan Abdul Hakkul Mubin. Kekacauan yang dilakukan oleh orang-orang darat semasa Sultan Abdul Hakkul Mubin memerintah di Bandar Brunei adalah sebenarnya atas suruhan Pengiran Bendahara Muhyiddin yang bertujuan untuk menghuru-harakan Bandar Brunei. Pada mulanya mereka mengaruk lantai istana dan beberapa buah rumah Pembesar Negara, kemudian dilaratkan kepada rumah-rumah orang ramai yang menyebabkan kekacauan berlaku berleluasa.

Pengisytiharan Pengiran Bendahara Muhyiddin menjadi Sultan di Bandar Brunei itu telah menyebabkan berlakunya perang saudara yang berlanjutan dari tahun 1662 hingga 1673 dengan kekalahan di pihak Sultan Abdul Hakkul Mubin di Pulau Chermin. Sultan Muhyiddin membuat kubu di Tanjong Kindana semasa memerangi Sultan Abdul Hakkul Mubin di Pulau Chermin. Baginda juga mendapat bantuan dari tentera Betara Suluk yang membuat kubu pertahanan di Pulau Keingaran. Sebelum kalah, Sultan Abdul Hakkul Mubin telah membinasakan segala harta benda, membakar istana dan merosakkan Mahkota serta cop mohor. Baginda juga memerintahkan supaya Mahkota itu dilemparkan ke laut Pulau Chermin. Akibat daripada peperangan itu semua peninggalan pemerintahan Sultan Abdul Hakkul Mubin di Pulau Chermin musnah sama sekali dan sukar dikesan hingga sekarang.


Dari segi tidak rasmi pula saya merasakan Pulau Chermin memiliki aura yang serupa dengan Pulau Besar di Melaka. Nampaknya ada rahsia dan faktor mistikal lebih besar dari apa yang diakui sejarah. Nama Chermin itu sendiri mengingatkan kepada kerajaan empayar Chermin yang dikatakan pernah berpusat di sebuah kota purba yang dipanggil Kota Jiddah lebih 600 lalu. Kebetulan di Danau Tok Uban, Kelantan di mana katanya kota itu pernah bertapak Sultan Brunei ada membina sebuah masjid moden. Apakah di sini terletak satu kaitan? Lihat artikel Danau Tok Uban pula... dan Akhirnya, Masjid Brunei di Danau Tok Uban! yang dibuat lebih 3 tahun lalu.


Masuk waktu Zuhur kami bersolat di masjid ini di Muara. Lihat Masjid (Mosque of) Setia Ali, Muara.Kemudian pergi ke kompleks jeti feri di mana Mariam dan Jep menurunkan kami... selepas makam Sultan Bolkiah, Hajah Sopiah kembali untuk menguruskan rumah, Sobrina kembali ke pejabat...

Ah. Nak berlepas ke mana pulak ni? Takkan dah habis cerita kat Brunei dah? Jangan takut. Siri "Lawatan tak dijangka ke Brunei" ini baru nak masuk separuh jalan. Jadik ke mana kamik nik? Itu yang nak kasi suspense (konon). Dengan ini kita berehat dahulu dari siri. Insyaallah minggu depan baru sambung ya... :]


3 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

salam ......

Ada kawan bercerita bahawa sultan brunai sekarang ni mengimpot seluruh pawang2 world class utk keluar kan mahkota kat pulau tu ..... n x silap cap mohor ada kat waris yg haq menyimpannya ... shhhhhhhhhh semenanjung gak .

Tanpa Nama berkata...

penipu....sultan kami inda percaya kepercayaan syirik dan kurafat. Apa2 masalah,baginda akan merujuk pada mufti brunei.

Unknown berkata...

Sya ada peningalan dri putra sultan omar ali saifuddien 2.pg pemancha.muhammad salleh putra sulong soas2 yg turun dri istana brunai ke mukah oya serawak sbagai ketua pemungut cukai pada akhir 1850an lalu melarikan diri ke sabah,bukan nya ke semenanjung ya,zaman ipar nya.memeri tah sultan abdul momin,pusaka berbentum keris yg di bawa ke sabah tersimpan dri tahun 1870an,insallah