Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Khamis, Ogos 26, 2010

Petualangan Al-Rasyid ke Aceh : Melihat warisan Tun Sri Lanang

Malam ini sudah masuk 17 Ramadhan tarikh yang disebut ramai sebagai Nuzul Quran iaitu hari pertama turunnya wahyu yang membentuk ayat-ayat Al-Quran. Namun saya ada terbaca ada pihak berpendapat ayat-ayat pertama Al-Quran iaitu dari Surah Al Alaq (Iqraq... bacalah...) diturunkan kepada Rasulullah SAW pada malam Lailatul Qadar iaitu pada salah satu malam ganjil 10 hari terakhir bulam Ramadhan. Ada yang menambah ini berlaku pada 27 Ramadhan. Apapun kita ikut sahajalah apa yang sudah diterima umum iaitu Nuzul Quran berlaku pada 17 Ramadhan. Dengan itu juga biar disambung penceritaan dari artikel Petualangan Al-Rasyid ke Aceh : Ke tasik 4,000 kaki tinggi dari paras laut dan satu bab mengenai penipuan degil Batak .

Pagi Sabtu 30 Januari 2010, selepas bermalam di sebuah hotel di kota Takengon kami pun bersedia untuk menyambung perjalanan.


Kalau ikutkan mahu sahaja kami duduk lama. Maklumlah kota di ketinggian 4,000 kaki dari paras laut ini cantik dan nyaman. Lihat artikel Morning views of Takengon and Danau Laut Tawar di blogspot BERPETUALANG KE ACEH. Namun tengahari Ahad kami harus kembali ke Malaysia dengan kapalterbang dari Banda Aceh. Perlulah mengorak langkah kerana dari Takengon untuk ke Banda Aceh pun memakan masa tidak kurang 6 jam.Perjalanan turun terasa lebih santai. Lihat The journey down Takengon....


Kami sempat singgah di satu tempat yang kelihatan seperti kawasan burung unta atau makhluk sewaktu dengannya berkumpul.Ia berdekatan sebuah warung makan kira-kira di tengah perjalanan turun dari pergunungan. Kelihatan Al-Rasyid didukung pemilik warung. Lihat A strange 'emu farm'....
Tidak lama kemudian sampailah kami ke bawah...

Singgah sebentar di satu kawasan dalam daerah Samalanga.


Di sinilah terdapat makam Tun Sri Lanang, Bendahara Johor yang menulis kitab "Sulalatus Salatin" atau "Sejarah Melayu". Lihat artikel Makam (Tomb of) Tun Sri Lanang di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART).Ini pula istana Ampon Sheikh Samalanga, satu jawatan raja bawahan yang pernah dipegang Tun Sri Lanang. Lihat Istana (Palace of) Ampon Sheikh Samalanga.
Tidak jauh dari situ terdapat sebuah masjid lama yang diasaskan oleh beliau. Lihat Masjid (Mosque of ) Kota Blang, Samalanga.


Di satu sisi terdapat sebuah perigi yang airnya dikatakan memiliki khasiat oleh warga tempatan. Katanya ia sudah wujud lebih lama seiring dengan sebuah makam di hadapan. Lihat Makam (Tomb of) Sheikh Abdul Jalil, Kota Blang, Samalanga .


Setelah puas berlegar di Samalanga kami pun berkejar untuk kembali ke Banda Aceh.


Sebenarnya kami ada singgah lagi di Masjid Indrapuri, lebih kurang 25 km sebelum Banda Aceh. Kemudian kami cuma lalu di pinggir bandaraya sebelum berlepas ke satu tempat lain sekitar 40 km ke timur Banda Aceh... untuk menziarahi makam seorang srikandi wanita terkenal bernama Laksamana Kemalahayati. Cerita tentangnya akan dipanjangkan lagi nanti. Buat malam ini cukuplah bercerita tentang Aceh...Tiada ulasan: