Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Jumaat, Disember 15, 2006

Helah Yahudi Zionis memerintah dunia II

Sambungan daripada posting sebelumnya...

Dahulu, orang Yahudi adalah satu golongan manusia yang paling tidak disukai dan tidak boleh dipercayai di Eropah. Ini kerana sejarah beribu-ribu tahun membuktikan mereka sebagai sebuah bangsa yang suka mengambil keuntungan yang berlebihan, pandai "menyembelih" ketika berniaga, banyak tipu helahnya, bangsa yang janjinya tidak boleh dipakai dan tidak pernah tidak menggunakan riba. Sedangkan semua agama termasuk Kristian malah agama Yahudi asal yang dibawa Nabi Musa AS sendiri mengharamkan riba kerana diketahui kesan penindasannya terhadap masyarakat umum.

Sebab itu pujangga Inggeris tersohor, William Shakespear menulis cerita teater The Merchant of Venice yang ada menyebut watak Shylock, seorang peminjam wang (contoh industri perbankan awal) Yahudi yang sengaja ingin menganiaya seseorang dalam memberi pinjaman wang kepada orang itu. Sehingga orang itu diminta untuk membayar dengan a pound of flesh, satu paun daging dari badannya sendiri jika tidak berjaya memulangkan pinjamannya dalam tempoh waktu yang ditetapkan. Sebab itu juga cerita-cerita lama Inggeris seperti Robin Hood dan Ivanhoe menyebut bagaimana orang Yahudi tidak dipercayai masyarakat lama England. Maka pecahan Bani Israel ini walaupun kaya-raya dari hasil perniagaan mereka yang berasaskan riba, tidak dihormati masyarakat lama Eropah apa lagi untuk diterima di kalangan bangsawan yang masing-masing diketahui dengan jelas asal-usul keturunan dan kemuliaan mereka. Kerana masyarakat dahulukala termasuklah orang Eropah sendiri tidak memandang tinggi kekayaan materialistik semata-mata. Ia mesti disertakan dengan akhlak yang mulia, akhlak bangsawan atau nobility, akhlak orang-orang yang mulia, ada sifat kesatriaan ataupun chivalry, suka menolong damsel in distress, orang-orang yang di dalam kesusahan, lagi bersifat jujur dan berani.

Masyarakat dahulukala masih tahu memandang tinggi akhlak mulia walaupun orang itu bukan kaya-raya. Ketinggian dan kemuliaan sesuatu bangsa boleh dikenali melalui budi pekertinya yang luhur sedangkan orang-orang Yahudi ini mengharapkan agar diri mereka pula dihormati dan disanjung tinggi melalui kekayaan harta-benda yang dimiliki. Begitulah cara orang buruk akhlak untuk mendapatkan perhatian masyarakat, dengan memperagakan kekayaan dan "membeli" jiwa manusia.

Menyedari bahawa kekayaan sahaja tidak cukup untuk meraih pengaruh dan kekuasaan, orang-orang Yahudi inipun mula merancang jalan untuk menyusup masuk ke pusat-pusat pemerintahan, yang paling utama istana raja. Sasaran utama mereka yang mula-mula sekali adalah para bangsawan, kerabat diraja dan raja-raja yang bodoh, mereka yang berasal dari keturunan yang mulia tetapi tidak beramanah dengan zat dan darah istimewa yang mengalir di dalam tubuh mereka, leka bersuka-ria sehingga berhutang keliling pinggang menyebabkan mereka terhutang budi lalu terikat dengan para peminjam wang yang rata-rata berbangsa Yahudi.

Melalui bangsawan yang bodoh inilah, beberapa orang Yahudi dapat menempatkan diri mereka ke dalam istana malah menjadi ahli golongan bangsawan pula lalu memainkan peranan dalam hal ehwal negara, bermula dengan bidang kewangan yang merupakan ‘kepakaran’ mereka turun-temurun. Salah satunya, dengan cara memberikan nasihat-nasihat yang mulanya nampak baik supaya dipercayai raja sebelum mengemukakan cadangan berniat buruk tetapi kelihatan murni yang semakin menjurus ke arah mencetuskan kemarahan rakyat seperti terus-menerus menaikkan cukai, kononnya untuk memenuhi keperluan perbelanjaan kerajaan. Maka itu tercetuslah peristiwa Magna Carta yang membuka jalan kepada pengwujudan Parlimen yang membenarkan orang kebanyakan iaitu mereka yang bukan dari golongan diraja ataupun bangsawan sejati untuk mula memegang tampuk kekuasaan, kononnya sebagai wakil masyarakat setempat dan suara hati rakyat.

Walaupun sejarah rasmi mencatatkan, konsep Parlimen telah wujud lama sebelum itu, selepas Britain ditakluk golongan Norman dari tanah besar Eropah tahun 1066, dahulu ia sekadar sebuah majlis penasihat raja yang terdiri daripada golongan bangsawan berdarah raja, serta wakil-wakil tertinggi gereja. Dan walaupun ketika itu sudah wujud orang Yahudi buruk akhlak yang dianggap ‘bangsawan’ kerana berjaya ‘membeli’ kedudukan, mereka setakat para peniaga biasa yang memiliki tanah yang luas dengan beribu-ribu pekerja. Yahudi-yahudi ini tahu, bukan mudah untuk mendapatkan kekuasaan di peringkat tertinggi kerana golongan bangsawan sejati yang mempunyai susur-galur keturunan yang boleh dibuktikan kepimpinan keluarganya secara turun-temurun masih dipandang mulia dan tinggi... nasih mengatasi golongan ‘bangsawan’ palsu, Yahudi-yahudi yang berjaya membeli gelaran-gelaran bangsawan dan "kehormatan" serta sokongan daripada rakyat biasa yang kebanyakannya bekerja di ladang dengan harta kekayaan dan tipu-daya keji. Maka itu pertengahan abad ke 14, sistem Parlimen dicipta dengan dua pecahan, House of Lords untuk para bangsawan sejati dan House of Commons untuk wakil rakyat golongan kebanyakan, sebenarnya para ‘bangsawan-bangsawan’ palsu, ‘bangsawan-bangsawan’ mata duitan yang merupakan pemilik hartanah luas ataupun land barons yang kononnya mewakili suara rakyat yang kebanyakannya bekerja dengan mereka atau di sekitar tanah-tanah luas milik mereka.

Walaupun House of Lords dahulukala lebih berkuasa kerana mewakili istana dan raja, sekurang-kurangnya sudah ada jalan yang diterima melalui prinsip kesaksamaan (konon) untuk membolehkan mereka yang buruk akhlak naik ke persada kekuasaan. Melalui House of Commonslah Yahudi dapat memasuki arena kekuasaan negara kerana pintunya sudah luas terbuka. Setelah berjaya mendapat kekuasaan dan pengaruh yang cukup, mereka mula mencari jalan untuk mencengkam House of Lords pula.

Ketika itu ramai lagi orang Yahudi telah menjadi kaya-raya dan dibenarkan memiliki tanah yang luas, juga akibat polisi raja-raja bodoh yang tidak menyedari ancaman serta rancangan licik mereka untuk menentukan hala-tuju pemerintahan negara nanti. Malah ada yang mendirikan rumah-rumah bertaraf istana dengan beratus-ratus malah beribu-ribu pekerja seolah-olah mereka betul-betul berasal daripada golongan bangsawan sejati. Ramai juga yang berjaya mendapat ‘kehormatan’ apabila berkahwin dengan wanita-wanita kerabat diraja selalunya kerana bapa atau ahli keluarga lelaki wanita itu yang tergolong dalam bangsawan sejati memerlukan duit, mungkin kerana banyak berhutang, terlalu banyak bersuka-ria sehingga akhirnya terhutang budi kepada Yahudi.

Inilah satu marriage of convenience, perkahwinan untuk kesenangan dua pihak yang bukan berdasarkan rasa cinta, kasih-sayang dan saling hormat-menghormati tetapi untuk win-win situation, ‘kemenangan’ kedua-dua pihak. Si Yahudi yang memiliki banyak duit mendapat nama dan prestij kebangsawanan sejati sedangkan bangsawan yang telah menjatuhkan maruah mereka kerana terlalu menurut nafsu pula memerlukan duit. Sementara itu, Yahudi-yahudi yang datuk-nenek moyang mereka telah terlebih dahulu mendapat tempat di kalangan lingkungan istana dan bangsawan sejati mula mendapat legitimasi ataupun pengiktirafan ramai yang hampir menyamakan kedudukan mereka dengan golongan bangsawan sejati yang memang berdarah raja. Kerana mereka adalah tuan tanah, anak kepada tuan tanah yang bapanya adalah tuan tanah dan datuknya juga tuan tanah. Sudah ada bukti ‘kepimpinan’ dalam keluarga…

Dari sinilah ada yang mula mendapat gelaran Lord, sebagai tuan tanah yang berpengaruh turun-temurun lalu berjaya menjadi ahli House of Lords. Setelah berjaya memegang kedua-dua cabang Parlimen ini, mereka mula mengusul dan mewartakan undang-undang dan perlembagaan yang sedikit demi sedikit menghakis kekuasaan raja, kononnya atas nama demokrasi suara hati rakyat untuk kepentingan sejagat. Dalam sedar tidak sedar, kekuasaan mutlak raja dan istana akhirnya dapat dihadkan kepada beberapa perkara tertentu sahaja seperti adat-istiadat dan agama untuk mewujudkan apa yang dikenali sebagai institusi raja berperlembagaan.

Apabila raja yang berperanan sebagai pelindung agama Kristian, agama yang seperti Islam juga mengharamkan riba sudah tinggal bayang-bayang, maka barulah puak Yahudi dapat menguasai kewangan negara secara menyeluruh melalui penubuhan Bank of England di mana segala urusniaga kerajaan berada di dalam kawalan dan penyeliaan mereka. Sejak itu, ribapun mula berakar umbi menjadi budaya Barat yang tidak mampu disanggah oleh mana-mana pihak lagi. Ketika itu, House of Lords juga telah hilang bisanya kerana pengaruh golongan bangsawan sudah jatuh, tinggal sedikit kuasa, harta dan nama sebagai lambang ‘ketinggian’ mereka. Sebaliknya House of Commons yang membenarkan lebih banyak manusia buruk akhlak memasuki bidang kepimpinanlah yang jauh lebih berkuasa, boleh menentukan hala dan arah tuju pemerintahan negara sampailah sekarang.

Cara yang hampir sama juga digunakan untuk menguasai Amerika Syarikat kerana negara itu asalnya diasaskan oleh the founding fathers atau pemimpin-pemimpin terawal mereka mengikut prinsip-prinsip dan ideal kemanusiaan yang tinggi, salah satunya pengwujudan suasana ekonomi bebas dan perniagaan tanpa riba. Tetapi akhirnya riba dan sistem bank ciptaan Yahudi bermaharajalela juga dengan kejayaan mereka mencipta Federal Reserve iaitu bank pusat Amerika.


Tiada ulasan: