Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Rabu, Oktober 09, 2019

Perjalanan pusing Aceh dan utara Sumatera - Banda Aceh dan lanjutan acara ke-21 HIKMAH

Salam petang Rabu 10 Safar. Masuk penceritaan hari ke-7 perjalanan pusing Aceh dan utara Sumatera 28 Ogos hingga 4 September yang mana berlakunya bahagian lanjutan acara ke-21 HIKMAH iaitu di Banda Aceh. Bersambung daripada artikel Perjalanan pusing Aceh dan utara Sumatera - Faktor Bani Abbasiyah dalam pemerintahan kerajaan Samudera-Pasai dan Aceh Darussalam.


Pagi Selasa 3 September 2019 bersamaan 3 Muharram 1441 Hijriah. Saya melihat ke luar rumah saudara Fadhlan tempat kami menginap malam semalam. 


Kelihatan rumah bersebelahan sebuah kedai. Ada disebut dalam artikel Perjalanan pusing Aceh dan utara Sumatera - Faktor Bani Abbasiyah dalam pemerintahan kerajaan Samudera-Pasai dan Aceh Darussalam kami sampai jam 12 tengah malam.


Selepas itu tak terus tidur kerana makan hidangan yang sudah disediakan isteri Fadhlan sejak jam 8. Kemudian harus pula menyelesaikan beberapa perkara, jam 2 baru boleh berehat itupun susah hendak terlelap. Masuk waktu Subuh kena bangun untuk bersolat kemudian sambung tidur sekejap. Selepas bersiap-siap kami meninggalkan rumah jam 9.


Kami perlu bergerak ke satu lokasi 6-7 km ke timur rumah Fadhlan kerana di situlah akan diadakan acara lanjutan merangkap acara kemuncak HIKMAH ke-21. Tentang acara yang bermula di makam Sultan Malikus Saleh boleh rujuk artikel Perjalanan pusing Aceh dan utara Sumatera - Berkejar 1 Muharram untuk menunaikan acara ke-21 HIKMAH di tapak pusat kerajaan Samudera-Pasai. Sebagai pengasas dan presiden NGO HIKMAH (singkatan untuk Himpunan Kedaulatan Melayu Akhir Zaman) saya termasuk dalam pihak penganjur dan juga membentang.


Jam 9.19 sampai ke lokasi yang merupakan sebuah rumah.


Dari luar nampak simple je macam tiada apa-apa. 


Walhal ia muzium swasta/persendirian yang memiliki koleksi barangan dan artifak yang boleh menandingi muzium-muzium besar milik kerajaan. Lihat artikel Muzium (Museum of) MAPESA-Pedir, Banda Aceh di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART).


Acara diadakan santai dalam suasana penuh kekeluargaan.


Di sini tak perlulah dipanjangkan cerita perjalanan acara sudah dikongsikan panjang lebar dalam artikel Acara HIKMAH ke-21 - Aceh sebagai tempat masuk Islam terawal sebelum tersebar ke merata pelusuk Alam Melayu di blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Selesai acara singgah di masjid ini untuk menjamakkan solat Zohor dan Asar. Lihat Masjid (Mosque of) Subulussalam, Punge Blang Cut, Banda Aceh.


Selepas itu singgah ke makam ini. Insyaallah akan dibuat satu artikel khas berkenaannya. Ini kerana ada semacam kaitan dengan makam-makam berbatu nesan serupa di Daya (dekat Lamno sana) dan  Barus. Lihat Makam (Tomb of) Tuan Maqdum, Banda Aceh.


Selepas itu kami berjalan ke beberapa tempat di sekitar Banda Aceh. 


Antara paling menarik adalah kubah masjid yang hanyut akibat ombak ganas Tsunami yang meragut lebih 200,000 nyawa di Aceh pada pagi 26 Disember 2004. Lihat artikel-artikel berikut di blogspot BERPETUALANG KE ACEH :-


Turkish graveyard at Banda Aceh

From Uleelheue to the dome that got 'carried away'

Tomb of Syiah Kuala and surroundings


Ini pula dalam sebuah masjid baru yang dibina oleh seorang saudagar emas Aceh. Lihat Masjid (Mosque of) Keuchik Leumiek.


Di halaman masjid ada bangunan seperti rumah tradisional Aceh tetapi dibuat daripada kayu. Lihat Rumah Aceh di Masjid Keuchik Leumiek Masjid (Aceh house at mosque of Keuchik Leumiek)
.

Tiada ulasan: